středa 30. června 2010

The Modern Lovers - The Modern Lovers (1975)

The Modern Lovers jsou pro mě naprosto zásadní a jejich jedinou studiovou desku považuji za jednu z nejlepších desek, které nám 70.léta a vůbec historie nabídla. Především na poli proto-punkových a písničkářských desek září jako hvězdička blýskavá. Hledáte-li tak pravé nástupce rozpadnuvších se Velvet Underground, byli to právě Moder Lovers, kdo zvedli jejich hudební veslo.

Frontman Jonathan Richman dokazuje, že je skvělý písničkář. Jeho nesmělý, nalomený a místy melancholický hlas skvěle padne do zvuk ostatních moderních milenců, kteří tehdy rozhodně nebyli jen nějaká doprovodná kapela . Vše sedí jak má, obzvlášť výborně fungující klávesy, které umí nahodit přesně tu atmosféru, která je potřeba. Nečekejte žádné bombastické aranže, tahle deska bublá písničkářským vyzněním a i když je místy rockověji šlapající, tak se nedivte i naléhavosti, často až depresivnímu nádechu.

Nenašel jsem slabé místo. Nevím jestli mám glorifikovat legendární pecku Roadrunner, kterou taky hrál kde kdo, skvěle otextovaného Pablo Picassa , gradující I'm Straight, tesknou Hospital, houpavou kolovrátkovou Girl Friend. Ne, nemá smysl popisovat každou skladbu. Každou uctívám. :)

Modern Lovers jsou pro fandu muziky stylu Velvet Underground pravé požehnání a deska, které není těžké propadnout. Pánové, za tento počin se vám hluboce klaním.

100% jako vyšitých.



1. "Roadrunner" – 4:04
2. "Astral Plane" – 3:00
3. "Old World" – 4:00
4. "Pablo Picasso" – 4:15

1. "She Cracked" – 2:53
2. "Hospital" – 5:31
3. "Someone I Care About" – 3:37
4. "Girlfriend" – 3:51
5. "Modern World" – 3:40

1989 CD reissue bonus tracks

1. "I'm Straight" – 4:18
2. "Dignified and Old" – 2:29
3. "Government Center" – 2:03

* Jonathan Richman – vocals, guitar
* Jerry Harrison – piano, organ, backing vocals
* Ernie Brooks – bass, backing vocals
* David Robinson – drums, backing vocals

Žádné komentáře:

Okomentovat