pátek 18. června 2010

Mott the Hoople - Mott the Hoople (1969)

Tak ačkoli moji hlavní favoriti z tvorby Mottlů leží v letech 1972-4, tak debut poslouchám snad nejčastěji. Takovouhle muziku nechávat ležet ladem by byl hřích.

Mottlové jsou především rocková kapela, a tak to pochopitelně dovedou pořádně rozvášnit imaginární kotel. Na druhou stranu však u mikrofonu stojí Ian Hunter. A ten má hodně dylanovský projev především ve chvílích, kdy se řinčící doprovod stáhne do pozadí a vystoupí jehovroucí hlas... No, dobré to je. :)

Toho Dylana mi nejvíc připomíná Laugh at Me, kde prostě slyším varhaníka Koopera v Like a Rolling Stone. Naopak Rock and Roll Queen je šlupka ukutá v slušivém rockerském hávu a závěrečná jízda se skandovacím refrénem bezpodmínečně nutí hoblovat imaginární kytaru.

Jinak Mottlové si troufli i na několik coverů, které v podstatě tvoří půlku desky. You Really Got Me instrumentální oděv sluší a Ohio oproti dokonale harmonické verzi CSNY zní sice místy jako vyřváčka, ale jako námitek nemám.

75% - Celkově hodnotím jako vysoce nadprůměrný debut. Máte-li rádi vintage hard rock a dávate přednost živelnosti přes vyumělkovanou produkcí, tak veřím, že si tuhle desku užijete. Jako kdyby Bob Dylan hrál s hard-rockovou kapelou :)


1. "You Really Got Me" (Ray Davies) 2.55
2. "At the Crossroads" (Doug Sahm) 5.33
3. "Laugh at Me" (Sonny Bono) 6.32
4. "Backsliding Fearlessly" (Ian Hunter) 3.47
5. "Rock and Roll Queen" (Mick Ralphs) 5.10
6. "Rabbit Foot and Toby Time" (Mick Ralphs) 2.04
7. "Half Moon Bay" (Mick Ralphs, Ian Hunter) 10.38
8. "Wrath and Wroll" (Guy Stevens) 1.49
9. "Ohio" (Neil Young - bonus track on 2003 CD re-issue) 4.26
10. "Find Your Way" (Mick Ralphs - bonus track on 2003 CD re-issue) 3.30

Personnel
* Ian Hunter - lead vocals, piano
* Pete "Overend" Watts - bass
* Mick Ralphs - lead guitar, vocals
* Verden Allen - organ
* Dale Griffin - drums

Žádné komentáře:

Okomentovat