středa 2. prosince 2009

The Jimi Hendrix Experience - Are You Experienced? (1967)


Po několika letech hraní v různých doprovodných kapelách všemožných amerických umělců si Jimi Hendrix řekl, že by taky rád sólovou kariéru. Založil tedy vlastní kapelu s názvem Jimmy James and The Blue Flames a jal se koncertovat po NYC. Zde se mu podařilo zaujmout manažera Chase Chandlera, který Hendrix přesvědčil k přesunu do Anglie. V roce 1966 tak v Londýně vznikla nová kapele s názvem The Jimi Hendrix Experience a o rok později (po sérii úspěšných singlů) vklouzla na trh i debutová deska.

Předtím, než se vrhneme na desku jako takovou, tak technická poznámka. Are You Experienced? vyšla ve dvou verzích, anglické a americké, a tracklisty se mezi nimi poněkud liší. Předmětem této recenze tak bude reedice z roku 1997 od vydavatelství MCA, která tyto desky sjednocuje a přináší anglickou verzi, kde jako bonusy figurují skladby z USA verze. Tolik teda technická. :)

Máte rádi geniální práci s kytarou? Máte rádi podmanivý zpěv, který až nehorázně čpí sexem? Jste fandové muziky ze které táhne LSD? Máte afro? A nemáte Are You Experienced? od TJHE? Zřejmě přicházíte o desku, kterou budete uctívat.

O tom, že je Hendrix fenomenální kytarista, se ani nediskutuje, avšak vězte, že tohle není kytara z konzervatoře, která vás dráždí stupnicemi na 136 způsobů, ale čistá feelingová hra, kde kytara a její tóny srůstají s hudebníkem v jednu bytost. Jasně, vychází se z blues, ale dostáváme pekelný kotlík ve kterém kromě poctivých bluesových licků bublá i kýbl té pravé LSD psychedelie, která na desce vytváří patřičnou atmosféru. Všimněte si i faktu, že Hendrix je velký fanda nejrůznějších kytarových efektů a tudíž místy máte pocit, že nehraje nahrávka, ale že přijíždí sanika, či že jeho kytara každou chvíli zemře v hrozných bolestech, aby se náhle uklidnila a spokojení něco zakvákala.

Abychom jen nechválili Jimiho, tak i Noel Redding (basa) a Mitch Mitchell (bicí) odvádějí solidní kus práce a dávají nám zakusit, jak vypadá takové pořadné power-trio, které to umí pekelně rozbalit.

Jestli hledáte hity, tak těch se nabažíte až až. Začínáme hned první skladbou Foxy Lady, kterou sice otvírá vazba, ale ta se rázem překulí do jedinečného riffu do kterého skanduje doprovod své šeptavé „foxy“. Chcete-li skladbu, které vás převálcuje, tak jistě oceníte řinčivou Manic Depression či je libo poctivé klasické blues Red House? Další mega šleha je často přejímaná vypalovačka Fire nebo neuvěřitelným sólem oplývající Stone Free. Největší úspěch však zřejmě u vás bude mít jediná nepůvodní skladba desky, Hey Joe, kterou Hendrix začal svoji hvězdnou kariéru a která se dočkala nehorázného množství coververzí. Z mých oblíbených upozorním také na decentní The Wind Cries Mary a fandové psychedelie se zas zřejmě s chutí čuníků v žitě ponoří do Third Stone From the Sun. A co třeba vítězka několika anket o nejlepší rockovou skladbu historie Purple Haze? Prostě výběr je velký a špatnou skladbu tu nenajdete.

Zhodnoťme tedy jaká je tahle deska? No jaká asi? Prostě skvělá! Fandové netradičních 60. let jistě ocení a fandové kytarové muziky budou v extázi. Hendrix prostě vytvořil jednu z nejdůležitějších desek 20. století, která ukázala kam se dá v kytaře zajít a pootevřel další okénko v adventním kalendáři s názvem Vývoj populární hudby. A já mu za to tleskám... Takže neváhejte, rozmlaťte kytaru, zapalte ji a trosky hoďte mezi dav. Prostě se do téhle muziky naplno ponořte a pochopíte, proč je Hendrix zván Největší kytarista všech dob. Kvůli výšce to vážně není....

Videoklipy:
Hey Joe


Purple Haze


Foxy Lady



Tracklist:

1.Foxy Lady
2.Manic Depression
3.Red House
4.Can You See Me
5.Love Or Confussion
6.I Don't Live Today
7.May This Be Love
8.Fire
9.Third Stone From the Sun
10.Remember
11.Are You Experienced?
12.Hey Joe
13.Stone Free
14.Purple Haze
15.51st Anniversary
16.The Wind Cries Mary
17.Highway Chile

Složení:

Jimi Hendrix – zpěv, kytara
Noel Redding – vokály, basa
Mitch Mitchell – vokáy, bicí

Žádné komentáře:

Okomentovat