neděle 21. března 2010

Chumbawamba - A Singsong And A Scrap (2005)

Chumbawamba je obecně považována za tzv. one-hit wonder,. Způsob jakým skákačka Tubthumping protlétla světovými hitparádami byl sice fenomenální, nicméně po tomto komerčním megaúspěchu se kapela zase stáhla z výsluní hitparád. Máte-li za to, že to bylo díky pochybné kvalitě desek, tak pravdu nemáte. Po sérii slušných počinů, vygradovaných brilantním zářezem Un (2004), se tahle početná smečka rozhodla udělat zásadní ořez. A z kapely libující si v různých vychytávkách a bombastickém zvuku se rázem stala akustická folkovka.

Hrátky s minimálním zvukem si tihle Britové ozkoušeli už na staré desce English Rebel Songs, avšak tentkorát vrhli do světa téměř kompletně vlastní tvorbu.

A zdařilou, to vskutku ano. Chumbawamba tradičně sází na svoji sílu, kterou jsou silné vokální výkony - kombinace mužských a ženských hlasů v mohutných harmoniích. A je jedno, jestli vynikají v pomalejších něžnějších skladbách či cupitavých juchárnách.

Jasná hitovka je Fade Away (I Don't Wanna). Harmonika, spolehlivá akustická kytara a houslové riffy. Opravdu, takhle si představuju akustickou pecku. Ve stejném duchu září i zobcovou flétnou kořeněná William Francis. Z těch pomalejších rozhodně nevynechejte čistě vokální záležitost Walking Into Battle with the Lord. Tahle protiválečná agitka místy způsobuje až mrazení v zádech.

Chutná záležitost je i The Land Of Do What You're Told, která naprosto jasně odkazuje na předchozí tvorbu Chumby. Pokud znáte starší desky, tak vám automaticky naskakuje elektrické aranžmá, která by tahle vítečná skladba mohla mít. A zase to musím říct. Ty vokální harmonie jsou prostě geniální. Jenom škoda, že v druhé časti deska trošičku ztrácí dech a hudebních nápadů již není zdaleka tolik.

Celkově vzato. Chumba dokázala přejít do akustické podoboy s neuvěřitelnou lehkostí a představila vysoce zábavnou desku, která se velice příjemně poslouchá. Není to nějak převratné dílo, které vás donutí přemýšlet o podstatě vesmíru a ani nepřínáší nějaké převratné progresivní hudební momenty. Přesto,Chumba ukázala, že je kapelou mnoha tváří a i v akustické podobě se jedná o muziku, která věřím, že je pro mnoho lidí vysoce chutnou záležitostí. 77%


All songs written, arranged and produced by Chumbawamba, except 8 & 11
1 "Laughter in a Time of War" 2:46
2 "William Francis" 3:39
3 "By and By" 4:31
4 "You Can (Mass Trespass, 1932)" 4:38
5 "Walking into Battle With the Lord" 2:56
6 "When Alexander Met Emma" 3:10
7 "Fade Away (I Don't Want To)" 3:10
8 "Bankrobber" 2:07
9 "Learning to Love" 3:12
10 "The Land of Do What You're Told" 4:19
11 "Bella Ciao" 1:34
12 "Smith and Taylor" 4:00
13 "The Untraditional" 1:56

All instruments and voices

Jude Abbott
Lou Watts
Boff Whalley
Neil Ferguson

With

John Jones & Barry Coope, Jim Boyes & Lester Simpson - Vocals
Winkie Thin - Accordion on 1, 4, 7, 10, 12; Whistling on 6; Cello on 9
Richard Ormrod - Accordion on 3; Mellophone on 12
Andy Cutting - Melodeon on 2,9
James O'Grady - Uillean pipes on 3, 13; Whistle on 2
Ian Telfer - Fiddle on 7, 10

Žádné komentáře:

Okomentovat