pondělí 29. března 2010

The Velvet Underground - White Light/White Heat (1968)

White Light/White Heat není záležitost pro slabé povahy. Jestli netoužíte po muzice syrovější než tatarák, kde při kytarových sólech máte pocit, že kytarista dostal epileptický záchvat, tak se téhle desce vyhněte obloukem. Pravděpodobně ji totiž ani nedoposloucháte.

Desku otvírá reedovská klasika White Light/White Heat, kterou dokonce s oblibou na koncertech hrával (a možná ještě hraje) David Bowie. Už u téhle skladby zjistíte, že Velveti hodně přitvrdili a že poměrně jasné popěvky z první desky jsou ty tam. Na povrch se nám naopak nesou instrumentální orgie, které místy protínají melodiku asi tak něžně, jako když vybuchuje sopka.

Z ostatních skladeb... The Gift je pozoruhodná tím, že je celá odrecitována, naopak čtyřka Here She Comes Now téměř šokuje svým klidem a čitelností. Sister Ray, sedmnáct a půl minuty trvající garážové orgie s důrazným klávesovým podkladem - tak to je záležitost pro sklaní fandy opravdové psychedelické garáže.

Tahle deska se dá hodnotit dvěma způsoby. Buď jste fanda Velvetů a téhle muziky, a tak White Light/White Heat oceníte především jako brilantní tvrdý náraz Cale-experimentátora na Reeda-písničkáře. No a nebo vám tale muzika nic neříká a deska projde zcela mimo vás. Zanechá jen pocit, že to byl sice nářez, ale vůbec jste mu nerozuměli.

Já jsem ten první případ a tudíž hodnotím vysoko - 85%. Deska u které vás to klidně může stát dost poslechů, než ji vstřebáte a oceníte.


All tracks written by Lou Reed unless otherwise noted.

Side one
1. "White Light/White Heat" – 2:47
2. "The Gift" (Reed, Morrison, Cale, Tucker) – 8:18
3. "Lady Godiva's Operation" – 4:56
4. "Here She Comes Now" (Reed, Morrison, Cale) – 2:04
Side two
5. "I Heard Her Call My Name" – 4:38
6. "Sister Ray" (Reed, Morrison, Cale, Tucker) – 17:27

John Cale – vocals, electric viola, organ, bass guitar, Medical Sound Effects on Lady Godiva's Operation
Sterling Morrison – vocals, guitar, bass guitar, Medical Sound Effects on Lady Godiva's Operation
Lou Reed – vocals, guitar, piano
Maureen Tucker – percussion, drums

Žádné komentáře:

Okomentovat