čtvrtek 11. března 2010

The Offspring - Americana (1998)

Kdo na konci 90. let neznal Americanu a kapelu The Offspring, tak ten snad seděl zavřen kdesi v almaře. Poměrně dobře si vzpomínám, že tahle deska se v mém kazeťáku točila sakra často a samotnou kapelu jsem řadil mezi to nejlepší co jsem znal (No, zas tak moc toho tehdy nebylo:)).

A dnes? S odstupem času?

The Offspring se zásadní měrou podíleli na úspěšném tažení neo-punkových výtržníků hifinami let devedasátých. Pryč byl syrový a špinový zvuk, všechno bylo vymydleno, načančáno a zabaleno do obalu snadno zbaštitelného. A proč by ne? Důkazem budiž geniální deska Smash - věřím, že modla kdejakého dnešního punkera.

Americana zdaleka není tak dobrá jako zmíněný opus a imho nedosahuje ani kvalit předchozí Ixnay on the Hombra. Nicméně, poslouchá se celkem dobře i dnes. Velkou měrou se na tom podílí naprosto geniální Pretty Fly (for a White Guy). Hitová smažba jak má být. Začátek je obecně plný výtečných pecek, která vás umí parádně nakoponout (Staring at the Sun, The Kids Aren't Alright), ale s postupujícím časem to jde kvalitativně poněkud dolů. Parodie na klasiku Feeling je stále ještě dost vtipná, ale série od Walla, Walla až po No Brakes je vyloženě slabá. Songy bez většího nápadu mají tendece se topit v pop-punkové nudě a vykrádáním sebe sama.

Samostatná kapitola je song "Why Don't You Get a Job". Nic proti inspiraci jinými počiny, ale tohle je zlodějina největšího kalibru. No, jen si pusťe Ob-la-di, Ob-la-da od the Beatles. No, tomuhle fakt netleskám a stráhvám dost pomyslných bodů. Fuj.

Titulní skladba se naopak dost povedla a pro většinu punkáčů tady zřejmě deska končí. Závěrečná Pay the Man je totiž monumentální kvazi hard-rockové epické dílo, které místy zní jako kdyby The Doors či nějaká podobná mystická kapela hrála pop-punk. :) Nicméně nagradovaná je výborně a musím uznat, že je to ultimání šleha, kterou si sakra rád dám víckrát. A housličky a trubky nakonec v bonusu Pretty Fly jsou také velmi chutné.

Celkově vzato. Americana je hodně nevyrovnaná deska. Na jedné straně pár super pecek, na druhé slušné množství vaty. Jako oddychovka, proč by ne, ale sama kapela umí lépe. Pro pop/punkové klenoty bych tedy sáhl jinam. 50%


1. "Welcome" 0:09
2. "Have You Ever" 3:56
3. "Staring at the Sun" 2:13
4. "Pretty Fly (for a White Guy)" 3:08
5. "The Kids Aren't Alright" 3:00
6. "Feelings" 2:51
7. "She's Got Issues" 3:48
8. "Walla Walla" 2:57
9. "The End of the Line" 2:59
10. "No Brakes" 2:06
11. "Why Don't You Get a Job?" 2:52
12. "Americana" 3:15
13. "Pay the Man" 10:19

Žádné komentáře:

Okomentovat