úterý 13. dubna 2010

Big Star - #1 Record (1972)

Když jsem se minulý měsíc dočetl v MF Dnes o úmrtí Alexe Chiltona, nebyl jsem překvapen pouze jeho skonem, nýbrž i faktem, že česká média tuto smutnou událost postřehla a zveřejnila.

Alex Chilton a jeho kapela Big Star totiž patří mezi umělce, kteří se sice nikdy nestali mainstreamovými hvězdami, ačkoli ovlivnili mnoho dalších hudebníků. Ruku si tak můžou podat s The Stooges, The Velvet Underground, Television a dalšími komerčně nedoceněnými velikány.

Mrkněme tedy blíže na debut téhle kapely.

Desku #1 Record bych charakterizoval především jako hudební skvost balancující na hranici sladkobolného písničkáření a elektrickými kytarami šlehlého pop/rocku. Nemyslím tím tedy žádnou tvrďárnu, ale spíše úderné podpoření skadatelského mistrovství. Na téhle desce má totiž skoro každá skladba ambice být hitem.

Takže stačí jenom vybírat...

Máte-li chuť na nějakou tu pecku, tak nelze nedoporučit Feel, bluesovou figurou řízlou Don't Lie to Me a nebo našláplou tleskačku When My Baby's Beside Me. Psychedelickou škatluku reprezentuje India Song, ale dáváte-li přednost křehkým akustickým vybrnkávačkám, tak nesáhnout po Thirteen (fandové Elliotta Smithe možná znají) by bylo trestuhodné.

Dle mého skromného názoru udělali svým debutem pořádný zářez do dějin populární hudby a je škoda, že povědomí o téhle skvělé kapele je v Čechách tak nízké. Takže, máte-li  rádi Beatles, brit-pop nebo třeba R.E.M., tak věřím, že tomuhle kousku přijdete na chuť.

100% - mistrovský pop/rock. Biografii téhle kapely můžete na těchto stránkách najít taktéž.


All songs by Chris Bell and Alex Chilton, except where noted.


1. "Feel" – 3:34
2. "The Ballad of El Goodo" – 4:21
3. "In the Street" – 2:55
4. "Thirteen" – 2:34
5. "Don't Lie to Me" – 3:07
6. "The India Song" (Andy Hummell) – 2:20
7. "When My Baby's Beside Me" – 3:22
8. "My Life Is Right" (Bell, Eubanks) – 3:07
9. "Give Me Another Chance" – 3:26
10. "Try Again" – 3:31
11. "Watch the Sunrise" – 3:45
12. "ST 100/6" – 1:01

Žádné komentáře:

Okomentovat