čtvrtek 27. května 2010

The Dresden Dolls - The Dresden Dolls (2004)

Už White Stripes nám názorně předvedli, že slušný hudební bordel se dá dělat i ve dvojici. Stejnou cestou se vydali i bostonští Dresden Dolls. Nicméně místo škrcení kytary se zde dočkáváme virtuozního pianistického běsu.

A nezbývá než souhlasně kývat hlavou, protože tahle deska se hodně povedla. Amanda Palmer je nejen skvělá pianistka, ale i její hlasový projev lze také ohodnotit známkami nejvyššími. Přechody od zasněného prozpěvování po temný spílavý řev málokomu věříte tak jako jí.

Stylově se Dresden Dolls pohybují na hranici temného písničkářství podlévaného kabaretní teatrálností. Co však odlišuje Dresden Dolls od Tori Amos a jí podobných je projev bubeníka Briana Viglioneho. Tenhle panáček totiž přesně ví, kdy vás rozsekat na atomy svými činely a nebo naopak, kdy jen tak lechtat perkusní sekci a různými cingrlátky doplňovat Amandino lkaní.

Co se obsazení skladeb týče, tak deska je nejsilnější do své půlky. Poté již trošičku ztrácí dech, nicméně i jako celek dokáže působí velice sympaticky. Tradičně tak doporučím nějaké ty singlíky: Good Day, Coin-Operated Boy či brilantně nagradovanou Missed Me.

Jste fanoušci netradičního písničkářství či pianistických orgií a neznáte Dresden Dolls? Jejich debut je hodně dobrá příležitosti jak tuto zásadně neznalost napravit. 85%

All songs were written by Amanda Palmer.

1. "Good Day" – 5:51
2. "Girl Anachronism" – 2:59
3. "Missed Me" – 4:53
4. "Half Jack" – 5:57
5. "672" – 1:24
6. "Coin-Operated Boy" – 4:46
7. "Gravity" – 4:19
8. "Bad Habit" – 3:01
9. "The Perfect Fit" – 5:45
10. "The Jeep Song" – 4:50
11. "Slide" – 4:30
12. "Truce" – 8:34

Personnel

The Dresden Dolls
* Amanda Palmer – piano, toy piano, vocals, lyricist, composer, songwriter
* Brian Viglione – drums, guitar, backing vocals

Additional personnel
* Ad Frank – electric guitar, backing vocals
* Shawn Setaro – bass guitar, acoustic guitar
* Sasha Forte – violin, viola
* Johnathan Sacks – cello
* Martin Bisi – Memory Man

Žádné komentáře:

Okomentovat