úterý 11. května 2010

The Tiger Lillies - Bad Blood and Blasphemy (1999)

Jsou kapely často pro mainstreamovou skupinu posluchačů zcela nestravitelné. Na druhou stranu je zde vždy nezanedbatelná masa nadšených obdivovatelů, která nešetří slovy jako jsou "kultovní, zásadní, pro fajnšmekry atp.". Britská kabaretiárská trojice The Tiger Lillies mezi takové hudebníky bezpochyby patří.

Z bohaté diskografie je místy obtížné vybrat nějaké to stěžejní dílo, nicméně určitě se s mnohými fanoušky shodnu, že deska Bad Blood and Blasphemy patří mezi nejpovedenější.

Ne, není oproti předchozím deskám nějak novátorská. Stále zde máme vykastrovaný patetický falzet, kaberetiérskou harmoniku, rozvážnou basu a poměrně netradiční minimalistický přístup k bicím. Nicméně, Lillies zde měli výjimečně zručnou skladatelskou ruku.

Skupina 15 morbidních skladeb nás provede obchodem s dětmi, pálením všeho hořlavého či vraždami nejrůznějšího charakteru. A srdce dekadentního hudebního úchyláka může jenom jásat, protože velká část těchto skladeb má sakra hitový potenciál. Sice ne pro Evropu 2, ale na pro šansoniérské zvrhlíky zcela jistě.

Geniální je bezesporu hnedle první - Bad, kde se jen těžko ubránit svírávé otázce "Am I bad?" zatímco sháníte pro malé děti nějaké ty perverzáky. Start the Fire naopak ukojí srdce pravého pyromana a skladba Crack of Doom je přímo ideální, aby vás svou nevyhnutelností osudu vytáhla z těžké životní deprese..

Na závěr si zaskotačte s rozšafnou Swing 'Em High a zhodnoťte si, co jste to vlastně slyšeli?

The Tiger Lillies a jejich punkový kabaret v jedné ze svých nejlepších podob. Takže, jestli máte rádi zvrhlou šansoniérskou muziku, jste na správné adrese.

1 Bad
2 Killer
3 Car Crash
4 Maria
5 Start a Fire
6 Soho Boy
7 Neighbour
8 Angel
9 XYZ
10 Crack Of Doom
11 Clown
12 Rapist
13 Salvation
14 Dead Souls
15 Swing 'em High



Žádné komentáře:

Okomentovat