pátek 5. února 2010

The Boys Next Door - Door, Door (1979)

Nicka Cavea asi není třeba nějak obšírně předstovavat, nicméně pojďme se vydat do doby jeho hudebních začátků. Zjistíme toitž, že i v Austrálii tepala koncem 70.let moc zajímavá klubová muzika. Důkazem budiž excelentní punk/post-punková deska Door, Door od jeho první kapely.

Mám rád takovéhle debuty, je na nich sice slyšet, jaké byly jejich hudební vzory, ale nejde o nějakou retro zatuchlinu, nýbrž o svěží dílo mladých muzikantů.

Boys Next Door jednak čerpají z odkazu Stooges, ale jsou hodně ovlivněni punkovými klasiky konce 70.let a na desku proniká i kus té správné post-punkové chmury.

Opravdu zajímavá směska, která rozhodně není chudá na výrazivo. Máme tu kupříkladu punkovou vypalovačku Roman Roman, temný valčík Dive Position s heliovou vložkou nebo třeba hymnickou Shivers., která dost naznačuje Caveův pozdější písničkářský vývoj. Hodně mě chytlo i použití téměř až mackayovského saxofonu v některých skladbách. Buď jsem hlava děravá a nebo nevím, že by nějaká dobová kapela podobného ranku používala saxík...

Celkově hodnotím Door, Door velmi dobře. Mám tuhle desku velmi rád, míchá v sobě zajímavé vlivy a servíruje je velmi chutně. Fanoušky Nicka Cavea upozorním, že tato deska nemá s jeho pozdější tvorbou (a to myslím i přímo nástupnické Birthday Party) téměř nic společného. 75%


1. "The Nightwatchman" – 2:07
2. "Brave Exhibitions" – 2:27
3. "Friends of my World" – 2:46
4. "The Voice" – 2:55
5. "Roman Roman" – 1:35
6. "Somebody's Watching" – 2:39
7. "After a Fashion" – 4:36
8. "Dive Position" – 2:47
9. "I Mistake Myself" – 4:31
10. "Shivers" – 4:34

All songs credited to The Boys Next Door.

Phill Calvert - drums
Nick Cave - vocals
Tony Cohen - engineer
Chris Coyne - tenor sax
Andrew Duffield - electronics
Mick Harvey - guitar
Rowland S. Howard - guitar
Henry Vyhnal - violin

Žádné komentáře:

Okomentovat