neděle 21. února 2010

Sparklehorse - Vivadixiesubmarinetransmissionplot (1995)

K americké one-man kapele Sparklehorse jsem se dostal přes staré dobré (tehdy ještě neplacené) last.fm a byl to objev báječný. Obzvlášť pokud máte rádi dream-pop tzn. zasněnou, psychedelicky roztříštěnou písničkařinu s přesahy do solidního drivu. Právě takhle by se totiž debut Sparklehorse dal nejtrefněji popsat.

Jediný člen kapely Mark Linkous je zručný atmosférický čaroděj. Zákeřně si nás totiž kolébe křehkými počiny, kdy jsme doslova ukolébani minimalistickou tesknoutou tvořenou šimravou kytarou a efekty zkrouceným hlasem plačícího básnika (Homecoming Queen, Most Beautiful Widow In Widow). Ukázkové kousky dream-popařiny. Nicméně nenechte se napálit. Přijde i na singlovky, chytlavé lumpárny s refrény hodnými zapamovatání (Rainmaker). A když už se zas necháváme kolébat další minimalistickou květinkou, tak vás z vašeho snění probudí kvílící elektrická kytara sázící jeden šprinavý riff za druhým (Tears on Fresh Fruit). Nezapomeňme na psychedelické krávovinky v masivní sedmiminutové Cow. Klouzavé chemické kytary, disharmonický úlety a banjo s harmonikou. Přijde vám to lehce obskurní? Při poslechu uvidíme, že jinak by to nešlo. 

Aby jste cestou k finální Gasoline Horseys nevypadli z pozoronosti, tak vám čas od času do hlavy zatluče hřebík nějaká půlminutová hudební čunárna... Industriální zvěrstvo, experimentální zvuky.. Prostě taková drobná vsuvka, která vám zamíchá sluchovody a vyvede vás k další napálené smažbě či snovému drahokamu.

Závěrečné zhodnocení. Pro milovníky alternativních písničkářů by tohle měl být vážný kandidát na poslech. Desce sice místy lehce nevyrovnaná a občas i nějaké to hluché místečko bych si našel, ale celkově hodnotním velmi vysoko. Spojení ambientní křehkosti s rockovou palbou se povedlo na velmi solidních 75%.


1. "Homecoming Queen" – 3:36
2. "Weird Sisters" – 5:00
3. "850 Double Pumper Holley" – 0:36
4. "Rainmaker" – 3:47
5. "Spirit Ditch" – 3:24
6. "Tears on Fresh Fruit" – 2:08
7. "Saturday" – 2:27
8. "Cow" – 7:05
9. "Little Bastard Choo Choo" – 0:47
10. "Hammering the Cramps" – 2:49
11. "Most Beautiful Widow in Town" – 3:19
12. "Heart of Darkness" – 1:52
13. "Ballad of a Cold Lost Marble" – 0:45
14. "Someday I Will Treat You Good" – 3:42
15. "Sad & Beautiful World" – 3:33
16. "Gasoline Horseys" – 2:40
17. "Waiting for Nothing" – 2:28 (Vinyl only bonus track from Distorted Ghost EP)

Žádné komentáře:

Okomentovat