pondělí 8. února 2010

Queen - Sheer Heart Attack (1974)

Z mého pohledu první geniální deska od Queen. Stále sice ještě pod povrchem pulsují glam-rockové jiskřičky, které nás nejvíce ožehnou v teatrální pecce Killer Queen, ale na druhou stranu už probublává příchod pseudo-operních hrátek z následné Night.

Právě na téhle fošně se nachází jedna z mých nejoblíbenějších hitovek a to Now I'm Here. Obzvlášť ten kytarový nástup, který se překulí z tesklivé Lily of the Valley je naprosto fenomenální. Vůbec trojice začínající skvělou Taylorovou Tenement Funster přes Flick až po Lily je jedním z nejlepší momentů kapely v diskografii skupiny.

Z dalších vypíchnu nekompromisní šlehu Stone Cold Crazy, kterou si dokonce Metallica vybrala na svou svou cover desku Garage inc. (původně ovšem vyšla jako B-Side k Enter Sandman) a Hetfield si ji dokonce vystřihl s kapelou na Freddie Mercury Tribute Concert.

Jasně, deska obsahuje i trošku slabší kusy - Dear Friends a Mistfire, ale jsou kratinké a v kontextu už tak hodně hravé desky nejsou na škodu. Obzvlášť když tuhle pasáž ukončuje úlet v podobě Bring Back That Leeroy Brown.

Sheer Heart Attack je prostě super záležitost a v mojí top Queen skupině Sheer-Night-Jazz hraje prim. Tzn. nejlepší deska od Queen - 100%.


1. "Brighton Rock" (Brian May) 5:08
2. "Killer Queen" (Freddie Mercury) 3:01
3. "Tenement Funster" (Roger Taylor) 2:48
4. "Flick of the Wrist" (Mercury) 3:19
5. "Lily of the Valley" (Mercury) 1:43
6. "Now I'm Here" (May) 4:10


1. "In the Lap of the Gods" (Mercury) 3:20
2. "Stone Cold Crazy" (Mercury, May, Taylor, John Deacon) 2:12
3. "Dear Friends" (May) 1:07
4. "Misfire" (Deacon) 1:50
5. "Bring Back That Leroy Brown" (Mercury) 2:13
6. "She Makes Me (Stormtrooper in Stilettos)"(May) 4:08
7. "In the Lap of the Gods... Revisited" (Mercury) 3:42

Žádné komentáře:

Okomentovat