neděle 14. února 2010

Ozzy Osbourne - Blizzard of Ozz (1980)

Vydávání se na sólovou dráhu bývá ošidné, ale když vás tímto směrem nakopnou drogy a "teď-již-bývalí spoluhráči" z původní kapely, výsledek může dosahovat průserových rozměrů. Nicméně žádný strach. Démon Ozzy vyslal do světa jasnou odpověď, že je pan Muzikant. Jeho sólový debut je totiž náklep od prvního do posledního skřeku.

Zapomeňte na nějakou pomalou plížovou temnotu ve stylu Sabbath - tohle je masivní hard/heavy smažba s řítícími se bicím,  kostelními klávesami, devastující basou a jedním řízným riffem za druhým. A právě pro fanoušky kytarových zabijáren je tahle deska doslova orgastickou záležitostí. Randy Rhoads prokazuje, proč je považován za jednoho z nejlepších kytaristů historie. Precizní feeling, promakané běhy po hmatníku a skvělý cit pro doprovodné vyhrávky... Na málokteré desce najdete tolik sól, která vešla do historie.

Hitovek je tu pytel. Stačí jmenovat legendární Crazy Train, déminckou klávesovou Mr. Crowley či skandovačku No Bone Movies. A chcete romantiku? Temnou? Takovou tu pro holky se žiletkama? Heeh, oukej, pusťme si tam plačtivou Goodbye to Romance či epickou Revelation (Mother Earth) s duněním zvonů, kvílícím Ozzym a patetickou kytarou. 

Jako bonbónek? Dee. Kraťoučký výlet do klasických vod, kdy Randy ukazuje, že klasické postupy mu nejsou cizí. Některá jeho sóla totiž doslova definují představu, co je to neo-klasická elektrická kytara.

Kolem a kolem. Máte-li rádi údernou rockovou muziku, co i vaše ostříhané hlavy přinutí zběsile kývat do rytmu a vaše ruce zveadat do satanských gest, tak jste na správné adrese. Jedna z nejlepších Ozzyho desek dostane 90%, částenčně díky tomu, že živé provedení na desce Tribute je ještě o něco větší masakr.


All songs written by Ozzy Osbourne, Randy Rhoads, and Bob Daisley except where noted.


1. "I Don't Know" – 5:16
2. "Crazy Train" – 4:56
3. "Goodbye to Romance" – 5:36
4. "Dee" (Instrumental) (Rhoads) – 0:49
5. "Suicide Solution" – 4:20
6. "Mr. Crowley" – 4:56
7. "No Bone Movies" (Osbourne, Rhoads, Daisley, Lee Kerslake) – 3:53
8. "Revelation (Mother Earth)" – 6:09
9. "Steal Away (The Night)" – 3:28


Ozzy Osbourne - Vocals, Harmony Vocals, Producer
Randy Rhoads - Guitar, Producer
Bob Daisley - Bass, Gong, backing vocals, Harmony Vocals, Producer
Lee Kerslake - Drums, percussion, Bells, Timpani, Producer
Don Airey - Keyboards

Žádné komentáře:

Okomentovat