neděle 17. ledna 2010

Iggy Pop - The Idiot (1977)


Po kolaborační desce s Williamsonem se Iggyho opět chopil jeho anděl strážný David Bowie, aby spolu spáchali první Popův sólový počin.. A věřte, o pop se v žádném případě nejedná. Ovšem kdo by čekal, že punkový taťka v roce punku natočil desku, kterou by se chtěl rovnat svým následovníkům, tak bude krutě zklamán. .

Pomalé tempo, hodně zkreslené kytary, které však nedrtí pádivý doprovod, ale spíš vybrnkáváním podkreslují už tak tak dost dekadentní atmosféru. Přidejte místy velmi monotónní basovou linku, střídmé bicí, temný syňtákový podkres a Popův lety notně prochlastaný chlast. Daleko víc, než punkem to zavání něčím post-punkovým až lehce gotickým.

Co se týče skladeb, tak je to pozoruhodná sestava. Temně funková Sister Midnight, dusavá a dusná Nightclubbin', Funtime evokující mi Velvety ve White Light, hitovka China Girl, která je rozhodně lepší, než disco Bowie a nakonec strojově nehostinná Mass Production s industriálními klávesovými nájezdy. Moc lákavá kolekce. Akorát saxíkovou nic neříkající Tiny Girl si mohli hoši odpustit. Na tuhle fošnu se vůbec nehodí.

Hodnocení bude po čertech vysoké. Už to sice není nekomprimisní garážový náklep, avšak máte-li chuť na undergroundové post-punkové přítmí, tak The Idiot od Iggyho je deska přesně pro vás. 90%



1. "Sister Midnight" – 4:19
2. "Nightclubbing" – 4:14
3. "Funtime" – 2:54
4. "Baby" – 3:24
5. "China Girl" – 5:08
6. "Dum Dum Boys" – 7:12
7. "Tiny Girls" – 2:59
8. "Mass Production" – 8:24

Iggy Pop – vocals
David Bowie – keyboards, synthesizer, guitar, piano, saxophone, xylophone, backing vocals
Carlos Alomar – guitar
Dennis Davis – drums
George Murray – bass
Phil Palmer – guitar
Michel Santangeli – drums
Laurent Thibault – bass

Žádné komentáře:

Okomentovat