čtvrtek 21. ledna 2010

Iggy Pop - Préliminaires (2009)


Taky vám občas nějaký ten váš interpret vytře zrak počinem, který jde poněkud mimo jeho klasický záběr. Jasně, často to zaváním průšvihem, ale občas se opravdu zadaří a přijde novátorská deska... Ale teda u dědka Iggy Popa jsem to tak nějak už nečekal.

Po poněkud ušmudlé reunionové desce se Stooges se Iggy zřejmě rozhodl, že punku bylo dosti a budem dělat něco jiného. To, že padla volba na muziku ovlivněnou chansonem a jazzem se jeví víc než překvapivé a riskantní. Ale ono to, přátelé, funguje víc než dobře a písničkářský kabát Iggymu sluší. Pravda, je ale sakra vyválený ve špíně zakouřených lokálů

Jemné industriální výlety se zcela přirozeně snoubí s akustickou kytarou, nervózní basa všemu dává patřiční šmrnc a místy elektronická rytmika dodává patřičnou hybnost a koření sklaby pomalé a naopak pohání skladby rychlé. Připočtěte Iggyho podmanivý projev, teskné piano a máte temnou písničkářskou desku jak když vyšije.

Pro dokonalejší atmosféru odpudivého lokálu na předměstí Paříže se Iggy podíval do učebnice "Francouzština pro punkery" a střihl si i pár čísel v jazyce milovníků gilotin. Jeho verze slavných "Les Feuilles Mortes" (známých též jako Autumn Leaves) má své nepochybné kouzlo. Grandiózní je především dvojka "I Wanna Go to the Beach", která tesknotu a melancholii valí ve svých útrobách v množství větším než malém. Pro přílišné depkaře si Iggy střelí i rockovou smažbu "Nice To Be Dead", ale je to spíš takový bonbónek na jinak hodně umírněné desce. 

A co hodnocení? Iggymu vysekávám hlubokou poklonu. Ukázal, že je sakra všestranným umělcem a že má i svoji citlivější stránku. Vysoce rozmáchlá záležitosti s prvky jazzu a chansonu na post-punkovém podloubí si ode mě zaslouží sakra vysokých 80%. Milovníci Toma Waitse, Leonarda Cohena, Nicka Cave neváhejta a shánějte shánějte shánějte.




1. "Les feuilles mortes" (music: Joseph Kosma; lyrics: Jacques Prévert) - 3:55
2. "I Want to Go to the Beach" (Iggy Pop) - 2:53
3. "King of The Dogs" (Lil Armstrong, Iggy Pop)- 2:02
4. "Je sais que tu sais" (Lucie Aimé, Hal Cragin, Iggy Pop) - 3:12
5. "Spanish Coast" (Hal Cragin, Iggy Pop) - 3:59
6. "Nice to Be Dead" (Hal Cragin, Iggy Pop) - 2:49
7. "How Insensitive" (Vinicius De Moraes, Ray Gilbert, Antônio Carlos Jobim) - 3:03
8. "Party Time" (Hal Cragin, Iggy Pop) - 2:08
9. "He's Dead / She's Alive" (Iggy Pop) - 2:00
10. "A Machine for Loving" (Hal Cragin, Michel Houellebecq, Iggy Pop) - 3:16
11. "She's a Business" (Hal Cragin, Iggy Pop) - 3:11
12. "Les feuilles mortes (Marc's Theme)" (music: Joseph Kosma; lyrics: Jacques Prévert) - 3:53


* Iggy Pop - guitar, vocals
* Hal Cragin - bass, guitar, percussion, drum programming
* Jon Cowherd - piano
* Kevin Hupp - drums, conga
* Tim Ouimette - trumpet
* Françoise Hardy - duet vocals on "I'll Be Seeing You"

Žádné komentáře:

Okomentovat