středa 4. listopadu 2009

Alex Harvey - biografie


Všechno začalo v roce 1935 ve městě Glasgow, kde se 5. února narodil skotský zpěvák Alex Harvey. Škole zamával už v 15 letech a během svého mládí se protlouká nejrůznějšími povoláními než konečně zakotvil u hudby. První profesionální debut si odbyl v roce 1954 jako trumpetista na svatbě, ovšem během 50. let se tento mladík začal výrazně zajímat o jazz a skiffle a začal hrát s dixielandovou kapelou.

Jeho skupině se podařilo vyhrát soutěž „Scottish Answer to Tommy Steele“, což mu přineslo určitou publicitu a přízvisko „last of the teenage idols“. V této době Alex opouští jazzové směřovaní a přes soudobý pop se dostává k zformování  kapely Alex Harvey's Soul Band (vystupuje i pod názvem Alex Harvey's Big Soul Band). Ptáte-li se na produkci, tak jednalo se o blues a rock and roll. Soul Band se ve Skotsku stává relativně populární a předskakuje takovým umělcům jako byli Gene Vincentovi, Eddie Cochranovi a John Lee Hookerovi. Hudební zkušenosti také nabírá při koncertech ve slavném Top Ten Club v Hamburgu.

V roce 1964 vychází Soul Bandu první počin. Živá deskua, následována ještě téhož roku studiovým počinem s názvem The Blues. Skupině se však nedaří prosadit, a tak se Harvey vrhá do folkových vod. To zdárně dokumentují dva nezdárné singly. Snaha o obnovení své popularity se koná i v rámci krátkého angažmá v psychedelické kapele Giant Moth, ale Alex nakonec končí v Londýně v doprovodné kapele muzikálu Hair.

Sólových ambic se však nadále nevzdává. Roku 1969 vychází jeho první regulérní sólovka Roman Wall Blues, která však, stejně jako její nástupce Joker Is Wild (označovaná i jako This Is) , neznamená vzestup ke hvězdám.

Avšak zlým dnům měl být konec a začátek nové etapy znamenalo setkání se skupinou Tear Gas.  Alex nahrazuje jejich původního zpěváka a vzniká tak skupina The Sensational Alex Harvey Band. Jeho kumpány se stávají kytarista Zal Cleminsonem, basák Chris Glen, klávesák Hugh McKenna a bubeník Ted McKenna.

První dvě desky, Framed (1972) a Next (1973) ještě do hitparád nepronikly, ale Impossible Dream (1975) už ano a sing Delilah, kterou původně proslavil Tom Jones, si to namířila do UK Top 10. A rázem se začalo dařit. Koncertní deska Live slavila svůj vstup do britské dvacítky top desek a v singlech se stejně vedlo  skladbě Boston Tea Party. Podobně úspěšné byly i desky Penthhouse Tapes (1976) a SAHB Stories (1976).

V roce 1977 však Harvey na čas SAHB opouští a střihne si Alex Harvey Presents: The Loch Ness Monster. Deska tvořená pouze mluveným slovem je dnes velká rarita, neb nevyšla na CD. Zbytek kapely pokračuje pod názvem SAHB a produkuje desku Fourplay (1977).

Ještě jednou se Harvey a Cleminson a spol. sejdou při práci . Jedná se o desku Rock Drill (1978), avšak poté se jejich cesty definitvně rozchází. Alex vydává další sólovku desku, Mafia Stole My Guitar (1979) a pokračuje v koncertování se svým New Band. Jeho hvězda již ovšem hasne.

Bohužel, asi málokdo čekal, že život tohoto umělce skončí tak náhle. 4.2.1982 po koncertě v belgickém Zeebrugge dostal Alex Harvey srdeční příhodu. Při převozu do nemocnice jeho tělo postihuje další infarkt a  srdce pozoruhodného hudebníka se zastavilo navždy. Bylo to den před jeho 47. narozeninami.

Posmrtně ještě vychází deska Soldier On the Wall (1982).

Žádné komentáře:

Okomentovat