pondělí 2. listopadu 2009

They Might Be Giants - Here Come the ABC's (2005)


Vzhledem k tomu, že mi poslední dobou psaní začalo opět chybět a mám v kompu spoustu nepublikovaného materiálu, tak se s vámi (tentokrát jinde než na zdechlém kneekal.bloguje.cz) opět podělím o pár hudebních postřehů. Když vás to bude bavit či vás urážet, podělte se v komentářích :)

They Might Be Giants - Here Come the ABC's (2005) (8/10)


Máte problémy s abecedou? Tou anglickou? Také si myslíte, že L M N O (čti elemenou) je jedno písmenko? Trápí vás, kdo seřadil abecedu do abecedního pořadí? Chcete si pokecat s rodinou Samohlásek? Tak si koukejte sehnat Here Come the ABC's od Američanů They Might Be Giants

Hledáte-li něco pro depresivní sychravé listopadové dny, tak tahle eklektická míchanice všech možných stylů je přesně něco pro vás. TMBG se totiž nebojí pájet všechno možné dohromady a délka skladeb pohybující se okolo dvou minut určuje velmi vražedné tempo. Nestíháte tak téměř sledovat, jak se uvnitř vašich ušních šneků střídají žánry rychleji než ministři zdravotnictví.

Zopakování si mnoha států v Alphabet of Nations ještě možná u mnohých vyvolává úsměv na rtech, ovšem pulsující kytarovka o žravém písmenku E a jeho úhlavním nepříteli písmenku Zet již ukazuje, že tu máme spoustu muzikantských vychytávek. A jsou to právě chytlavé melodie a texty, které zde dovedou i z abecedního seznamu udělat hodně poživatelnou záležitost.

Na málokteré desce tak můžete najít reggae s rasta písmenky Q U, vedle rázně šlapající prostitutky Go For G, psychedelickou úleťárnu o sjetých pandách Pictures of Pandas Painting Pictures nebo zasněnou Can You Find It?. Nebojme se i dalších žánrových úletů a zjistíte, že kapela si v rytmu pekelně kráčející basy dojde pro poznávačku Letter / Not Letter, aby v zápětí ztratila tunu písmenek v disko šlágru Alphabet Lost and Found. Nebudu popisovat každou z 25 skladeb, hoši si s nimi dali dost záležet a hluchých míst je tak zhruba jako abstinentů na právnické fakultě.

Takže hledáte-li vysoce eklektický alternativní pop/rock, co rozežene vaše emo myšlenky a donutí vrátit žiletku do rukou odpovědných orgánů, tak Here Comes the ABC's je něco přesně pro vás. A to, že je to vyúková deska pro děti vás možná ani nenapadne.

Máte-li chuť na nášup, sežeňte si DVD s klipy k těmto skladbám nebo prošmejděte youtube. Tak třeba zde dva na ukázku.




Žádné komentáře:

Okomentovat