středa 4. listopadu 2009

Big Star - biografie

Základy americké power-popové kapely Big Star můžeme vystopovat v memphiské skupině Ice Water. Založena byla v roce 1971 a tvořili ji pánové Chris Bell (zpěv, kytara), Andy Hummel (basa) a Jody Stephens (bicí). Tuto trojici ještě v počátcích doplňoval kytarista Steve Ray, kterého však záhy nahradil Bellův univerzitní spolužák kytarista Alex Chilton (ex-člen Box Tops). A došlo i ke změně názvu. Před nahráváním první desky se skupina dle místního nákupního řetězce přejmenovala na Big Star.

Onen debut lakonicky nazvaný #1 Record vyšel v roce 1972 u nakladatelství Ardent Records, ale nahrávka obsahující chytlavou kombinaci kytarové muziky s silným melodickým základem vycházející z odkazu šedesátkových popových kapel, se kvůli problémům s distribucí příliš dobře neprodávala.

Skladatelské duo Bell/Chilton začalo pracovat na novém počinu, ale Bell těžce nesl upřednostňování Chiltonova materiálu. To nakonec vedlo k Bellovu odchodu na sólovou dráhu a následnému rozpadu celé kapely.

Chilton se také vrátil k sólové kariéře, ale záhy se opět spojil s Hummelem a Stephensem s kterými začal koncertovat, a tak roku 1974 spatřila světlo druhá deska pod hlavičkou Big Star. Nesla název Radio City. Podílel se na ní dokonce i odpadlík Bell, ale i když se kritika nad novým materiálem rozplývala, tak komerční úspěch opět zůstal mimo dosah skupiny. V důsledku toho opouští skupinu Hummel, kterého na koncertech nahrazuje John Lightman.

Osiřelé duo Stephens a Chilton začíná pracovat na nové desce, která má být dokonce dvojalbum. Po dokončení nahrávacích session se ale kapela opět rozpadá a materiál končí v šuplíku. Album nakonec vychází až v roce 1978 a velmi různorodý materiál se pyšní názvem Third. (Cd reedice se jmenuje Third/Sister Lovers)

Chris Bell umírá 27.12.1978 při autonehodě. Andy Hummel zcela opouští hudební průmysl a jako inženýr pracuje na University of Missouri.

Během 80. let nabývá kapela takřka kultovního statusu a k jejímu odkazu se hlásí nepřeberné množství power-popových a indie skupin. Za všechny jmenujme např. R.E.M., dB's nebo Primal Scream.

V roce 1992 vychází rádiový živák z roku 1974 s názvem Big Star Live.

Jak to tak bývá, tak i Big Star se dočkali reunionu. Stalo se tak v roce 1993, kdy dvojici Chilton-Stephens doplňují členové The Posies kytarista Jon Auer a basák Ken Stringfellow. Obnovení Big Star podnikají turné, které nemine ani Evropu a Japonsko. Z úspěšné šňůry vychází záznam Columbia: Live at Missouri University 4/25/93 a v roce 1999 se na trhu objevuje další live nahrávka Nobody Can Dance.

Pánové však nezůstali jen u živých kousků a v roce 2005 vydávají nový studiový materiál pod názvem In Space.

Příběh téhle výtečné kapely se zřejmě s konečnou platností uzavřel 18.3.2010. Tento den podlehl infarktu jedinečný písničkář Alex Chilton a s jeho smrtí tak nadobro skončila pouť jedné z nejkultovnějších a vysoce vlivných skupin 70. let.

Žádné komentáře:

Okomentovat