úterý 3. listopadu 2009

Tori Amos - biografie


Dcera metodického kněze Tori Amos (vlastním jménem Myra Ellen Amos) se narodila 22. srpna 1963 v Newtonu ve státě New Caroline, avšak její dětství je spojeno Georgetownem, kam se její rodina v roce 1965 přestěhovala. Dívenka záhy pronikla k pianu a už v pěti letech skládala vlastní instrumentální skladby. Její talent byl ohromující a v oněch pěti letech začala studovat na Peabody Conservatory of Music a stala se tak nejmladší studentkou této školy v její historii.

Jenomže Ellen měla radši rockovou muziku, než nějakou tu klasiku a vzhledem k tomu, že dovedla zahrát skladbu hned poté, co ji zaslechla, tak ji nebavilo číst noty z listu a její činnost na konzervatoři v jedenáctém roce jejího života ukončena. Ellen byla i přes tyto peripetie nadále podporována svým otcem, který se neúspěšně snažil svoji dceru dohodit nahrávacím společnostem. Ellen začala koncertovat po barech.

V druhé polovině 70. byla už slečna Amos na vysoké škole, kde bodovala v nejrůznějších hudebních soutěžích a v opravdu velmi omezeném nákladu vydává svůj první singl. V této době také Ellen začíná používat přezdívku Tori.

Ve svých 21 letech se stěhuje do LA, kde se snaží uplatnit jako herečka, ale nakonec formuje skupina s názvem Y Kant Tori Read, kde s ní působí kytarista Steve Caton, basák Brad Cobb a bubeník Matt Sorum (ano, ten z Cult a Guns N' Roses). Skupina získává kontrakt na šest desek s vydavatelstvím Atlantic a v roce 1988 vychází eponymní debut kapely, který kritika suverénně setře a prostý lid příliš nezaujme.

Po tomto neúspěchu a konci kapely funguje Tori jako doprovodná zpěvačka, ale stále má krku smlouvu s Atlantic na další desky. Tori tedy představuje nový materiál, ale společnost ji odmítá, avšak po přepracování je s tvorbou spokojena a slečna Amos odjíždí koncertovat po anglických klubech, kde propaguje nový materiál. Desce předchází poměrně úspěšné EP Me and a Gun a singl Silent All These Years, který jen těsně zůstane za britským Top50.

V lednu 1992 tedy vychází první Torina sólová deska názvem Little Earthquakes a zaznamenala velký úspěch a v britské albové hitparádě se dokonce držela 23 měsíců. Kritika nešetřila chválou a zdařile si vedly i singly z této desky. Tori také podnikla celosvětové turné na podporu své prvotiny.

Under the Pink, druhá deska, vyšla v roce 1994 a v Británii začínala hned na prvním místě albového řebříčku a k úspěchu dopomohly i výrazné singlové zářezy God a Cornflake Girl. Rok 1994 také přináší založení RIANN (The Rape Abuse and Incest National Network), což je linka pro oběti znásilnění s čímž měla Tori své osobní zkušenosti.

Třetí deska, Boys For Pele, jejíž název byl inspirován Hawaiskou sopečnou bohyní Pele a hudba vlivem halucinogenů, přinesla plných 70 minut muziky a poněkud hůře stravitelný materiál, než předchozí pop/rockem ovanuté desky. Přesto deska slavila velké prodeje a na obou stranách Atlantiku stanula na druhém místě hitparád.

V roce 1996 se také Tori pokouší neúspěšně provozovat vlastní label v rámci Atlanticu.

Během turné k Boys For Pele Tori otěhotněla a plánovala si udělat hudební pauzu, avšak těsně před Vánocemi potratila. Ani druhé těhotenství Tori nevychází, a tak se opět upíná k hudbě.

From the Choigirl Hotel vychází v roce 1998 a opět atakuje první desítku žebříčků.

Torina pátá deska To Venus and Back vychází trochu neplánovaně jako dvojalbum a obsahuje jednak studiový materiál, ale i živé skladby. Tori zde poněku zaexperimentovala a obohatila svoji tvorbu o elektronické prvky. Deska však oproti předchozím znamenala menší neúspěch, protože zůstala za branami Top10. Na podporu nového materiálu podniká Tori menší turné s Alanis Morissette.

V roce 2000 se Tori Amos narodila holčička Natashya.

Poslední deskou pod hlavičkou společnosti Atlantic byla deska plná coververzí s názvem Strange Little Girls z roku 2001 a obsahovala velmi různorodou směsku songů (Neil Young, David Bowie, Eminem...). Ovšem úspěch se dostavil a čtvrtá příčka v USA byla toho důkazem.

Nový vydavatelstvím, kde Amos zakotvila bylo Sony/Epic a desky se dočkalo v říjnu roku 2002. CD neslo název Scarlet's Walk a opět zaznamenalo velice solidní prodejní čísla. O rok později také Tori vydává své první koncertní DVD Welcome To Sunny Florida.

Došlo také na rekapitulaci její dosavadní kariéry, když vyšla kompilace Tales of a Librarian, která obsahovala B-strany singlů, starší skladby zremixované podle přestav autorky a dvě nové skladby. Deska se oproti svým předchůdkyním neprodávala tak dobře a 74. místo v britském žebříčku mluví za své.

Následující řadovka z roku 2005, The Beekeeper však opět katapultovala Tori na přední místa a deska, která koketovala i s vlivem R&B a funku, navštívila v US pátou šprušli i když z ní nebyl vyjmut žádný singl. Z následného turné pak Tori ve spolupráci s iTunes vydala sérii bootlegů.

V roce 2006 vychází Toriny videoklipy na dvd pod názvem Fade to Red: The Video Collection a také pěti diskový box A Piano: The Collection mapující její dosavadní kariéru a obsahující množství dosud nevydaných songů.

Zatím posledním Toriným počinem je deska American Doll Posse z roku 2007, která představuje autorku hned v pěti různých alter egách.



(aktuální k 23.10.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat