středa 4. listopadu 2009

David Bowie - biografie

Spíše jenom orientační info, než extra podrobná biografie.


David Bowie (vlast. jm. David Jones) se narodil v roce 1947 v Brixtonu v Anglii. První nástroj se kterým začal koketovat byl saxofon, ale postupně se skamarádil i s kytarou a klávesami. Už během mladí kromě účasti v několika skupinách, jejichž názvy bych vás zbytečně obtěžoval, se Bowie také účastnil rvaček a to s takovou intenzitou, že po jedné obzvláště vydařené bitce, která měla dohru na operačním stole, bylo jedno oko zraněno tak, že se od druhého začalo výrazně odlišovat. Tento fakt později dotvářel Bowiho image. V roce 1965, vzhledem k popularitě člena americké kapely The Monkees Davy Jonese si změnil jméno na David Bowie. Bowie v té době vydává několik neúspěšných singlů. V roce 1967 mu vyšla debutová deska David Bowie. Bowie se poté věnuje vícero aktivitám k nezajímavějším je pantomimický soubor The Feathers.

V roce 1969 vychází Bowiemu druhá deska, která obsahuje první velký hit „Space Oddity“. Bowie opouští nehudební aktivity, formuje kapelu a vydává desku The Man Who Sold the World. K zajímavostem určitě patří účinkovaní Bowieho, jako mima, na koncertech T.Rex.
Další hity přináší již více popová deska Hunky Dory a především geniální dílo The Rise & Fall of Ziggy Stardust and The Spiders of Mars. Bowie se plně převtělí do glam-rockové hvězdy jménem Ziggy Stardust a plně se z ní ztotožní. Záda mu na pódiu kryje velmi obskurní banda, která si říká The Spiders of Mars a tvoří ji Mick Ronson (kytara), Trevor Bolder (basa) a Michael Woodmansey (bicí). Bowie absolvuje úspěšné turné a na jeho konci se loučí s postavou Ziggy Stardusta. Další deska Aladin Sane má však fenomenální úspěch. Bowie se projevoval též jako producent např. Mott the Hoople – All the Young Dudes.

Bowie ale nezahálí a po desce coverů Pin-Ups tvoří koncepční desku Diamond Dogs, kde se jako mnoho jiných zaplétá do poltických témat a literárně vzdělaný posluchač jistě pozná, že deska je inspirována Orwellovým 1984. Pokud vás zajímá, jak se vizuálně proměnil Bowie tentokrát, tak jeho nová image byla The Thin White Duke (hubený bledý vévoda). Bowie nasadil bezcitný kukuč, nageloval vlasy a rozhodně nevypadal jako člověk, kterému byste svěřili psa na hlídání. Spekulace tisku, jestli Bowie jen mává fanouškům nebo hajluje, patřily k dobovému folklóru. Jestli na jeho vzhled a stav měl vliv drogy si myslím můžeme lehce domyslet… Přesto Bowie natáčí další alba a nakonec odjíždí do Berlína tzv. hledat sám sebe. Přesto v tomto období vznikají kvalitní desky a spolupráce s Lennonem na písní „Fame“ znamená i hitový úspěch.

Na konci 70. let Bowie spolupracuje nejprve s elektronickým experimentátorem Brianem Enem a také s kytaristou Peterem Frippem. Podle toho také elektronikou načuchlé desky Low, Heroes a Lodger vypadají. Odklon od popu je velmi znatelný.

V 80. letech přichází spolupráce s kytaristou The Who Pete Townshendem na desce Station to Station, ale hlavní komerční úspěch se dostavil s téměř taneční deskou Let’s Dance, která je plná hitů. Další dvě desky, ale propadly u kritiky a znechucený Bowie zakládá kapelu Tin Machine, kde funguje jako řadový člen a vydávají dvě desky. Úspěch? Nenechte se vysmát.

Po neslavném konci Tin Machine se Bowie vrací deskou Black Tie White Noise a sklízí úspěch především po Evropě. Ostatní desky 90. let a nového tisíciletí jsou plné zkoumání moderní elektroniky, inteligentního pop-rocku a funguje i spolupráce s Trentem Razorem z Nine Inch Nails. Poslední studiovkou je Reality z roku 2003.

Bowie se též prezentuje jako herec, mim, producent, skladatel několika soundtracků

Žádné komentáře:

Okomentovat