středa 4. listopadu 2009

Belle and Sebastian - biografie


Belle and Sebastian byli zformování v roce 1996 Stuartem Murdochem a Stuartem Davidem v městě Glasgow a sám Murdoch uvádí, že impulsem pro psání hudby se stala jeho postižení chronickým únavovým syndromem, které ho na sedm let vyřadilo z pracovní činnost. Dvojice pomocí školního labelu vydala několik singlů a také svoji debutovou desku pod názvem Tigermilk, která vyšla v množství 1,000 kusů, což z původního vydání dělá opravdovou raritu (znovuvydání se dočkala v roce 1999). Také dvoučlenné obsazení se v této době ukázalo jako nedostačující a skupina se rozrůstá o pětici Stevie Jackson, Isobel Campbell, Chris Geddes, Richard Colburn a později i Sarah Martin.

Ještě v roce 1996 se B&S upisují Jeepster Records a v listopadu jim vychází jejich stěžejní počin s názvem If You're Feeling Sinister. Deska skvostným způsobem předvádí, že i mnohočlenná kapela je schopná skládat citlivé komorní počiny navozující „podzimní“ náladu. Album bylo kritikou značně oceněno a mnohými je řazeno mezi to nejlepší, co indie pop 90. let přinesl.

Rok 1997 přinesl sadu tří podařených EP disků, které o rok později doplnilo i cd The Boy With the Arab Strap během jehož nahrávání se stálým členem kapele stal jejich stálý trumpetistický kolaborant Mick Cooke. Hitparáda desku zaznamenala dokonce na 14. místě a B&S tak dokázali potvrdit svoji formu a hudební invečnosti, ačkoli vydání tohoto alba provázeli poměrně rozporuplné recenze. Svoji zálibu v EP potvrdila skupina ještě téhož roku vydáním This Is Just a Modern Rock Song Na kapelu si ale vzpomněly i BRIT Awards, kde byla skupina oceněna jako Objev roku, což bylo v době vydání jejich třetí desky přeci jenom poněkud úsměvné.

Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant je název čtvrté desky, která byla ještě úspěšnější (Top 10), ale také stylově rozmáchlejší, což umocňovalo střídání se členů kapelu u zpěvového mikrofonu. Osobně se domnívám, že zpěvy ženské části kapely desku velmi obohatili a B&S ukázali, že i bez sladkobolného mužského zpěvu to taky jde.

V roce 2000 se kapela také musela vyrovnat s odchodem Davida, který se chtěl naplno věnovat svému druhému projektu s názvem Looper. Náhradou se stal Bobby Kildea, který se tak mohl podílat na soundtracku k filmu Storytellin'. Paradoxně však hudba B&S ve filmu téměř nezazní a deska z roku 2002 přináší poměrně zvláštní materiál oscilující mezi filmovou hudbou a regulérní deskou. Přestup k nahrávací společnosti Rough Trade se koná taktéž roku 2002, avšak v sestavě již z osobních důvodů nefiguruje Isobel Campbell za kterou skupina nehledá náhradu.

Prvním počinem pro nový label se stává cd Dear Catastrophe Waitress, které provází kontroverzní pověst. Kapela totiž rázně ukročila ze svého zansěného stylu a prezentovala daleko přímočarejší skladby o kterých by se skoro dalo říct, že je to vcelku nářez. Samozřejmě se stále bavíme o víceméně decentní kapele, ale mnoho fanoušků hitovost skladeb chápala jako jakési zaprodání se mainstreamu. Inu, rozhodně nebyli první ani poslední, kdo byli takto označeni.

Nicméně řady fanoušků se neustále zvětšují a objevují se ozančení ve stylu „Nejlepší skotská kapela“ a z výrobních linek v roce 2004 sjíždí další kvalitní EP s názvem Books.

Zatím posledním zářezem v diskografii této skotské party je zatím jejich nejprodávanější cd s názvem The Life Pursuit, které pokračuje v linii nastavené předchozí diskou a ukazuje, že B&S dávno nejsou jen kapelou pro uplakané večery, ale i bandou, která ovládá i slušný rockovější drive.

Žádné komentáře:

Okomentovat