středa 4. listopadu 2009

James Brown - biografie


James Joseph Brown se narodil 3.5.1933 v Barnwellu v Jižní Carolině do velmi chudých poměrů a už čtyři roky po jeho narození opustila jeho matka rodinu. Jamesův otec se ale také nechoval zrovna jako ukázkový rodič a svého syna (tehdy šestiletého) odstěhoval k tetě, která vedla vykřičený dům.

Ve škole to James dotáhl do sedmé třídy a během svého dětství se živil vším možným – sběrem bavlny počínaje, mytím aut, čistěním bot a tancováním konče. Taky s hudbou se začal kamarádit a prvním nástrojem, který mu byl pořízen byla harmonika a později i kytara, piano a bicí.

Jenomže James nepatřil k nejvzornějším a už ve svých 16 letech putoval do vězení za vykrádání aut a ozbrojenou loupež. Ale ani vězení James na hudbu nezapomněl a zformoval gospelový kvartet vyzbrojený nástroji ve stylu hráč na hřeben, bicí z plechovek a pseudobasa udělaná ze smetáku.

Vězeňská kapela však velice zaujala muzikanta Bobby Byrda, který se s trestancem Brownem seznámil a pomohl mu dostat se z vězení, kde si James celkem odseděl tři roky. Brown se sice chvíli rozhodoval mezi kariérou boxera a nadhazovače v baseballu, ale nakonec i díky zranění zvítězila muzika.

Brown se připojil k Byrdově kapele Avons, která se záhy přejmenovala na The Flames a hned její první singl z roku 1956 Please, Please, Please se vyhoupl na 5 příčku R&B hitparády a stal se nesmrtelnou a mnohokrát předělávanou skladbou. Jenomže na úspěch se hned nepodařilo navázat a na vrchol hitparád se podíval singl Try Me až v roce 1958. Kapela se v té době přejmenovala na James Brown & The Famous Flames.

I na počátku 60. let se Brownovým singlům nevedlo špatně, ale z alb se prosadil až živák Live at the Apollo z roku 1963, který se pohyboval v Pop Charts 14 týdnů. Brown a Byrd se pod vlivem úspěchu desky a dalších singlů rozhodli proniknout i na trh hudby pro bílé posluchače, ale čím dál více se dostával do konfliktů se svým mateřským labelem King Records, který skončil právní bitvou a ročním zákazem vydávání desek na kterých zpíval Brown.

Z roku 1965 pochází zřejmě nejznámější Brownova skladba I Got You (I Feel Good) a Grammy oceněná Papa's Got a Brand New Bag a vůbec je na konci 60. let James hodně aktivní. Nahrává s kdekým a kromě zřetelného posunu k funku (který jako hudební styl vznikl Brownovou skladbu Cold Sweat) natočil i křesťanské desky a výrazně se angažoval v hnutí za práva černochů.

V roce 1970 se rozpadá jeho doprovodná kapela The Famous Flames a nově vytvořené uskupení The J.B.'s se uvedlo vynikající šlehou Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine a zdálo se, že Jamesova kariéra neutrpěla. Výčet hitů v první polovině 70. let by byl dlouhý, a tak zmíním raději Brownovu kariéru v branži producentské, kde produkoval desky svým spoluhráčům z kapely a fakt, že již v této době ho mnoho hudebních hvězd uvádělo jako svůj vzor.

Jenomže v průběhu 70. let to z Jamesem začalo vypadat bledě – jeho kapela se víceméně rozpadla a jeho desky nepřinesly žádný hit. S nástupem diska však Brown chytil druhý dech a hitparády napadl songem It's Too Funky In Here a i následující 80. léta potvrdila, že Brown nepatří do starého železa. Velkou měrou k jeho popularitě přispěla i jeho filmová kariéra ve které exceluje stylové vystoupení v Rockym IV okořeněné hitem Living in America (1985) za který dostal i Grammy.

V roce 1986 byl jako jeden z prvních uveden do Rock and Roll Hall of Fame.

Ovšem automobilová honička přes několik států, nelegální držení zbraně a jiné delikty spojené s držením drog znamenala další ubytování ve vězení v letech 1988-91 a opletačky s policií, které se táhly celá 90. léta. Inu domácí násilí se ani hudebním legendám netrpí. Brown sice stále vydával desky, ale na své předchozí úspěchy již nedokázal navázat a spíše si užíval svůj status legendy.

V 21. století se začal zdravotní stav Browna rychle horšit a kombinace vytrvalého koncertování a tvrdohlavosti mu dvakrát na zdraví nepřidala.

James Brown zemřel 25.12.2006 na komplikace při zápalu plic.

James Brown byl jednou z největších hudebních legend a člověk bez kterého by hudební historie zřejmě vypadala zcela jinak. Snad nikdo nezpochybňuje jeho přínos R&B, funku a hip-hopu a vliv na rock a mnoho jiných stylů. Jeho taneční kreace se staly legendárními a s úspěchem je napodoboval i Micheal Jackson. Jako svůj vzor a idol uvádí Browna už několikátá generace hudebníků a dodnes fanoušci u vytržení poslouchají jeho živelné skladby. The Godfather of Soul, The Hardest Working Man in Show Business, člen mnoha hudebních síní slávy.... prostě James Brown.. legenda.. co říct víc.. rest in peace.

Žádné komentáře:

Okomentovat