středa 11. listopadu 2009

Joe Jackson - Look Sharp! (1979) - recenze

Joe Jackson je sice pianista, ale jestli čekáte nějaké exhibice po klávesnici, zřejmě budete trochu zklamáni. Jádro většiny songů totiž tvoří zkreslené kytary, které se ale nepouští do nějakých sól. Asi jediný opravdu sólový výstup máme ve skladbě Fools in Love a spáchán je právě opomíjeným pianem. Jinak všechny songy jsou ve svižnějším tempu (opět výjimkou je pomalejší Fools in Love) a vládne jim především zpěv Joe Jacksona, který je zároveň i výhradním autorem i aranžérem desky.

Zlatým hřebem desky je určitě singlová Is She Really Going Out With Him?, která vlastně posunula Jacksona do hitparád. Další songy se ale také určitě nemají za co stydět, ať je to Sunday Papers (která se naváží do bulváru), Fools in Love (ve které je patrný vliv reggae) a nebo poslední Got the Time, kterou si dokonce do svého repertoáru zařadili Anthrax a ve předělali ji do trash-metalu. Joe se také projevuje jako srandista, na začátek Pretty Girls si zacituje ze slavné Do Wah Diddy od Manfred Mann.

Co ale určitě stojí za pozornost jsou texty. Mr. Jackson si nebere servítky a náváží se do lecčehos (např. bulvár, uspěchanosti doby), ale především do spokojeným párů, milenců a podobných. Viz. stěžejní Is She…, (o tom jak si jeho bývalá razí s jinými), Happy Loving Couples (že spokojené páry opravdu nejsou jeho krevní skupina) a především moje oblíbená Fools in Love (znechucení nad slepě zamilovanými… - velmi doporučuji přečíst si text, jeden z nejlepších co znám).

Závěrem. Debut Joe Jacksona je skvělý, jak po hudební stránce, tak i po té textové, kde se nedočkáte žádných blábolů ani bezduchých frází. Přiznejme si však, že na textu, a ještě když jsou anglicky, se příliš nehledí, hlavní je muzika. Stopáž 36:38 se může zdát příliš krátká a deska uteče jako voda. Není to ale jenom stopáží, ale především díky skvělým chytlavým pop-rockovým songům, kterých je deska plná. Takže jedno větou? Look Sharp! je neskutečně zábavná deska!

Žádné komentáře:

Okomentovat