středa 4. listopadu 2009

Peter Frampton - biografie


Peter Frampton se narodil 22. dubna 1950 v Beckenhamu v hrabství Kent v Anglii a první hudební krůčky uskutečnil v 7 letech cvičením na banjolele, které našel u babičky na půdě. Rázem však dostal i kytaru a začal se učit i na klavír a už v roce 1960 válí ve své první kapele s názvem Little Ravens. Během školní let ještě prošel skupinami The Trubeats a The Preachers, ale zcela zásadním se stalo opuštění školy v roce 1966 a připojení se ke kapele The Herd.

Frampton v The Herd zastával post zpěváka a sólového kytaristy a úspěšné popové singly ho v letech 1967-8 katapultovaly mezi idoly tehdejší mládeže. Peter dokonce získal titul Tvář roku 1968, avšak o rok později The Herd opouští. Jednak z důvodu neúspěšného singlu a také už mu nálepka idola teenagerů příliš neseděla.

Další Peterovo směrování tak vedlo k Steve Marriottovi, frontmanovi zaniklých Small Faces a Framtpon se tak stává zakládajícím členem hard-rockových Humble Pie se kterými točí pět desek. Po vydání úspěšného živáku Performance Rockin' The Filmore v roce 1971 z důvodu rozdílného hudebního směrování kapelu opouští a vydává se na sólovou dráhu.

První Framptonova sólovka spatřila světlo světa v roce 1972, nesla název Wind of Change a i přes hostování hvězdných Ringo Starra a Billyho Prestona se příliš dobře neprodávala. Peter tak formuje regulérní doprovodnou kapelu s názvem Frampton's Camel s kterou natáčí stejnojmennou desku, která však opět nesklízí komerční úspěch. Frampton mohutně koncertuje, ale doprovodný band se už další desky nedožívá, neboť ho Peter před vydáním Something's Happening rozpouští. Ani třetí deska není kdoví jaký úspěch, avšak další řadovce, která nese prostý název Frampton, se asi začal zúročovat vydatný počet koncertů, kterými Peter zasypává davy a deska získává zlato a dosahuje na 32. příčku US žebříčku.

Jakkoli se toto jevila jako úspěch, tak živák Frampton Comes Alive z roku 1976 překonal i ta nejdivočejší očekávání. Deska okupovala první pozici US hitparády deset týdnů a singly Baby I Love Your Way a Show Me the Way se staly hity. Frampton Comes Alive svojí prodejností dodnes zůstává čtvrtou nejprodávanější živou deskou všech dob.

Avšak po vzestupu většinou logicky následuje pád, a tak svět spatřil uspěchané LP I'm In You, které se sice opět výborně prodávalo a eponymní singl bodoval v hitparádách, avšak kvalitou zaostávala. Peter se také v této době podílí na natáčení filmového propadáku Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. V červnu 1978 dokonce málem přijde o život při automobilové nehodě, což si vyžádá dočasnou hudební pauzu.

Po rekonvalescenci se Peter opět vrací k nahrávání a v červnu 1979 vydává desku Where I Should Be, která doputuje až na páté místo US hitparády. Jenomže dobré časy začínaly pomíjet a řadovka Breaking All the Rules byla sice natočena téměř naživo, ale dotáhla to jen do Top 50, The Art of Control nedosáhla ani tam. Frampton se tak načas stahuje do ústraní a vrací se až v roce 1986 s deskou Premonition, která přinesla hit Lying a zdálo se, že z nejhoršího se dostal. Spolupráce na desce známého ze školních let, Davida Bowieho, v rámci Never Let Me Down však nepřináší ani úspěch, ani kvalitní materiál, ale Frampton se stejně účastní Bowieho Glass Spider turné.

V roce 1989 vydává další desku, When All Pieces Fit, a plánuje spolupráci se starým parťákem Marriottem, který však v roce 1991 tragicky umírá. Frampton se tak opět upíná na vlastní kariéru a vydáví relativně úspěšnou desku Peter Frampton, ovšem pokus vytěžit něco ze své minulé slávy v podobě živáku Frampton Comes Alive II se míjí komerčním účinkem.

Peter se tak na čas věnuje především koncertování a to jak sólo, tak i jako člen Ringova All-Starr Bandu nebo Wymanových Rhythm Kings. Nové tisíciletí Frampton uvítá živákem a DVD Live In Detroit, které následuje další řadovka Now, kterou vydává v roce 2003, 9 let od posledního studiového počinu.

Peter Frampton je také držitelem Grammy a to za jeho nejnovější ryze instrumetnální počin s názvem Fingerprints.

Žádné komentáře:

Okomentovat