středa 4. listopadu 2009

The Birthday Party - biografie


Když se v 1.3.1980 přesunula australská kapela The Boys Next Door do Anglie, nezměnila jenom styl, ale i název, na The Birthday Party. Nyní již post-punková kapela se skládala z pánů: Nick Cave (zpěv), Rowland S. Howard (kytara), Mick Harvey (multiinstrumentalista), Tracy Pew (basa) a Phill Calvert (bicí). Ze začátku vůbec nebyly peníze a doslova v Londýně přežívali. Své první koncerty hráli na vypůjčený aparát.

Skupina silně přitvrdila a její místy až kakafonická tvorba nabrala na agresivitě a temnotě, kterou umocňoval démonický leader Nick Cave svými strašidelnými, morbidní a religiózními texty. Pověstným se staly i jejich koncerty, kdy Cave kopal do diváků, nadával jim a vůbec se nechoval jak spořádaný hoch. Bitky členů kapely s diváky nebyly zas takovou výjimkou.

Pánové však svými výkony zaujali věhlasného John Peela, který jim umožnil vystoupení v jeho pořadu. Během kariéry se u něj odehrála celkem čtyři vystoupení, jejichž záznamy vyšly v roce 2001. Zájem o kapelu tak díky Peelovi vzrostl a v roce 1980 vychází v Austrálii první eponymní deska, která původně ještě označuje kapelu názvem Boys Next Door, což však v reedicích již nenaleznete, protože tam je již uveden pouze název Birthday Party.

Skupina se do Austrálie vrací a odehraje zde řadu koncertů. Natáčí také nový materiál a v roce 1981 opět cestuje do Británie, kde v březnu vydává svou první mezinárodní desku s názvem Prayers on Fire. LP sklízí příznivé recenze na obou stranách Atlantiku a kapela získává větší publicitu, předskakuje Bauhaus a koncertuje i v USA a po Evropě.

Na počátku roku 1982 se Birthday Party opět vrací do Austrálie, kde vzniká materiál pro jejich živou desku It's Still Living, ovšem během turné je zatčen Tracy Pew a za řízení v opilosti a další přečiny je odsouzen na dva a půl měsíce ve vězení. Kapela koncertuje s nejrůznějšími náhradníky a stěhuje se opět do Anglie, kam za ní později dorazí i Pew a je tak svědkem vydání třetí desky s názvem Junkyard.

A pánové opět cestují. Tentokrát se ansámbl přesouvá do Západního Berlína, ovšem už bez bubeníka Calverta, který se stává členem The Psychedelic Furs. Kapela spolupracuje s místními uskupeními a Nick Cave dokonce přímo vystupuje se skupinou Die Haut. V Berlíně také vzniká materiál na EP - Mutiny, které vychází v listopadu 1983.

Během natáčení této desky nahrazuje Howarda kytarista a zpěvák industriálních guru Einstürzende Neubauten Blixa Bargeld a po dokončení nahrávaní se Birthday Party rozpadá.

Tracy Pew odjíždí zpět do Austrálie, kde se opět začne věnovat studiu. Později hostuje na Caveově turné a na desce Kicking Against The Pricks. Umírá v roce 1986.

Rowland S. Howard se ještě na čas spolu s Harveym mihne v kapele Crime & The City Solution a v letech 1987-98 účinkuje v These Immortal Souls. V roce 1999 mu vychází sólová deska Teenage Snuff Film.

Nick Cave formuje novou kapela a vznikají Nick Cave and the Bad Seeds, kde z Birthday Party hraje pouze Mick Harvey. Ale to už je jiný příběh. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat