středa 4. listopadu 2009

Cheap Trick - biografie


Kytarista Rick Nielsen a basák Tom Petersson se potkali už v 60.letech ve skupině Fuse, která sice v roce 1969 vydala desku u Epic, leč nijak více se neprosadila. Došlo tedy ke změně názvu na Sick Man of Europe, příchodu bubeníka Bun E. Carlose a roku 1972 pánové vcelku neúspěšně koncertovali po Evropě. S návratem do rodného Rockfordu došlo v roce 1974 ke změně názvu na Cheap Trick a přibrání zpěváka Randy „Xeno“ Hogana Ovšem Xeno byl záhy vyhozen a s příchodem blonďáka Robina Zandera vzniká klasická sestava Cheap Trick.

Mezi roky 1974 a 77 kapela velmi čile koncertovala (až 200 koncertů za rok) a přes počáteční koncerty v okolí rodného města se čtveřice postupně díky svým ohromujícím výkonům stala žádanou předkapelou pro hvězdy formátu Queen, AC/DC, Kiss a další.

První deska vyšla až v roce 1977 a to pod hlavičkou společnosti Epic. Kritika zařadila kapelu do škatuky power-pop a velmi originální směs pop-rocku ovlivněného novou vlnou a punkem pochválila. Komerční úspěch však zůstal za očekáváním, ovšem rozruch způsobili Cheap Trick v Japonsku, které se stalo hlavní baštou jejich fanoušků.

Kapela tak ještě v témže roce posílá na trhu druhou desku s názvem In Color, kde se přiklání více k popu, ale je to až deska Heaven Tonight, která přináší kombinaci těch nejlepších prvků z předchozích desek a nabízí tak první větší hit s názvem Surrender.

Ačkoli v domovských USA si kapela nevadla špatně, tak v Japonsku měla punc superstar, a tak byla živá deska At Budokan původně určena především pro japonský trh. Ovšem vedla si výtečně, a tak se dostalo i na vydání v USA a byl to právě tento živák, který z Cheap Trick udělal hvězdy. Strhující nasazení kapely, rockový kabát některých popovějších skladeb a extatické publikum přispěly k ohromujícímu úspěchu, který podtrhovalo 7. místo singlu I Want You to Want Me v hitparádě.

Následující deska, Dream Police přinesla další úspěchy a platinou potvrdila stoupající hvězdu Cheap Trick. Ovšem s deskou All Shook Up přišla sice produkce George Martina, ale přinesla více experimentální tvorbu a navíc krátce po jejím vydání opouští kapelu basák a důležitý autor kapely Petersson. Na jeho místo přichází Pete Cormite, který se však dlouho neohřál a je nahrazen Jon Brantem se kterým vznikají čtyři desky, které i přes věhlasná jména stojící za produkcí (Ray Thomas Baker, Rundgren...) nedokázaly navázat na úspěch z přelomu 70. a 80. let..

Návrat Peterssona v roce 1987 tak znamená pro kapelu pokropení živou vodou a deska Lap of Luxury obsahují první hit, který se podíval až na samý vrcholek americké hitparády a nesl název The Flame.

V 90. letech přicházejí problémy se společností Sony, a tak skupina přechází k Warner, ale deska Woke Up With a Monster nepřináší kýžený úspěch. Naopak si ale Smashing Pumpkins vzpomněli na své dávné vzory, a tak obě kapely společně koncertují.

Deska Cheap Trick vychází už u nezávislého labelu Red Ant-Alliance, ale veškeré snahy kapely o velkou prodejnost likviduje bankrot společnosti pouhých 7 týdnů od vydání desky. Skupina se tak dostává do vážných finančních potíží, což vede k vzniku vlastního labelu Cheap Trick Unlimited. V v roce 2003 vydávají pánové desku Special One, které předchází trojice živáků, včetně kompletního záznamu z památných koncertů v Budokanu v roce 1978.

Zatím posledním příspěvkem je studiová deska Rockford z roku 2006, která se nesla ve znamení pochval jak kritiky, tak solidnímu zájmu posluchačů a zdá se, že kapele se opět blýská na lepší časy.

kneekal 9/2007

Žádné komentáře:

Okomentovat