čtvrtek 5. listopadu 2009

Rocket From the Tombs - biografie


Když se mluví o působištích proto-punkových uskupení, tak nejčastěji padají názvy měst Detroit a New York. Přesto by nebylo moudré přehlížet jiná města, protože by nám mohla utéct moc zajímavá muzika. Tak kupříkladu Cleveland a skupina Rocket From the Tombs.

RFTT vznikli v polovině roce 1974 a po zmatcích a změnách v obsazení se sestava ustálila v klasickém složení: Crocus Behemoth (vl. jménem David Thomas, zpěv, saxofon), Peter Laughner (kytara), Craig Bell (basa), Cheetah Chrome (vl. jménem Gene O'Connor, kytara), Johnny Blitz (vl. jménem Johnny Madenski, bicí).

Kapela hudebně vycházela z detroitské a newyorské scény 60. a 70. (a manažerovi MC5 se dokonce snažili podstrčit svoji tvorbu) ale dodávala téhle muzice svůj vlastní výraz a stvořila tak velmi originální podobu proto-punku, které dominoval nezvyklý teatrální hlasový projev Behomtha, který navíc používal líčení ve stylu Kiss a vůbec všelijak dával svému, již tak mohutnému zjevu, děsivý nádech.

Byly natočeny nějaké ty demosnímky, ale k vydání regulérní desky nikdy nedošlo a kapela se po pouhém roce fungování v polovině roku 1975 rozpadla pro vnitřní rozpory (umocněné bitkami mezi hudebníky).

RFTT se rozštípla na dva tábory, kde O'Connor a Madansky přijali zpěváka Stiv Batorse a spolu s ním utvořili skupinu Frankenstein, která se záhy transformovala do proslulé punkové squadry The Dead Boys. Thomas a Laughner se naopak obrátili experimentálnějším směrem a dali základ uskupení Pere Ubu. Oba tábory přejaly část repertoáru RFTT.

V roce 1977 umírá na akutní zánět slinivky břišní talentovaný kytarista a autor RTTF Peter Laughner ve věku pouhých 25 let.

Obě nástupnické skupiny byly poměrně úspěšné, ale mezi fandy stále kolovaly pirátské nahrávky RTTF, která stále neměla oficiální desku. První vlaštovkou se stala deska Life Stinks z roku 1990, která kompilovala nějaký ten materiál, ale bylo ji vydáno méně než 1000 kusů.

Důstojnějším reprezentantem tvorby RFTT se stala až 19 tracková kompilace The Day the Earth Met the Rocket from the Tombs z roku 2002, která obsahovala materiál nahraný během zkoušky kapely z února 1975. No a co se nedělo, zájem o kapelu, kterou pohřbil čas, byl najednou tady a začalo se uvažovat o reunionu.

K tomu také nakonec došlo v roce 2003 a v obnovené sestavě se sešli Thomas, Chrome, a Bell a k nim přibyli nováčci: kytara skupiny Television Richard Lloyd a bubeník Steve Mehlman. Tato sestava začala koncertovat a v roce 2004 vydala dokonce studiový záznam pod názvem Rocket Redux, který sklidil nadšené reakce a stal se tak první regulérní deskou RFTT, která byla obdařena kvalitním zvukem. Ono přeci jenom předchozí garážové nahrávky ze 70. let byly zvukově... no.. prostě garáž.

V současné době skupina pracuje na nové materiálu. No, nechme se překvapit.

RFTT patří mezi důležité americké proto-punkové skupiny, která dala za vznik hnedle dvěma úspěšným uskupením. Považuji za velikou škodu, že spolu v 70.letech nezůstali déle a s Laughnerem nenatočili regulérní desku. Potenciál dle mého názoru měli ohromný a dílo to mohlo být navýsost výborné.

Žádné komentáře:

Okomentovat