čtvrtek 5. listopadu 2009

The Sensantional Alex Harvey Band (SAHB) - biografie


The Sensational Alex Harvey Band vzniká odchodem zpěváka Davida Batchelora Tear z Gas, příchodem Alexe Harveyho, který doplňuje čtveřici Zal Cleminson (kytara), Chris Glen (basa), Hugh McKenna (klávesy) a Ted McKenna (bicí).

První dvě desky, Framed (1972) a Next (1973) ještě do hitparád nepronikly, ale Impossible Dream (1975) už ano a sing Delilah, kterou původně proslavil Tom Jones, si to namířila do UK Top 10. A už se začalo dařit. Koncertní deska Live slavila svůj vstup do britské dvacítky top desek a v singlech se stejně vedlo Boston Tea Party. Podobně úspěšné byly i desky Penthhouse Tapes (1976) a SAHB Stories (1976).

V roce 1977 však Harvey na čas opouští SAHB a střihne si Alex Harvey Presents: The Loch Ness Monster, která je pouze tvořen mluveným slovem a jedná se dnes o velkou raritu, neb nevyšla na CD. Zbytek kapely pokračuje pod názvem SAHB a produkuje desku Fourplay (1977).

Ještě jednou se Harvey a Cleminson a spol. sejdou při práci na desce Rock Drill (1978), ale poté se jejich cesty definitvně rozchází. Alex vydává další desku, Mafia Stole My Guitar (1979) a pokračuje v koncertování se svým New Band, ovšem jeho hvězda již hasne.

Neortodoxní kytarista Zal Cleminson (o kterém Harvey, kvůli jeho image prohlásil, že je něco mezi Jokerem a Batmanem) po rozpadu SAHB nastupuje do další skotské legendy, do Nazareth, s kterými točí desky No Mean City a Malice in Wonderland. Později spolupracuje se zpěvačkou Elkie Brooks.

Alex Harvey umírá 4.2.1982 v Zeebrugge v Belgii, kde po koncertě dostává infarkt. Při převozu do nemocnice jeho tělo postihuje infarkt ještě jeden, kterému Harvey podléhá. Bylo to den před jeho 47. narozeninami.

SAHB se několikrát neúspěšně pokusili sejít, ale úspěch se nedostavoval, a tak kapela, kde Harveyho nahradil „Mad“ Max Maxwell, uspořádala v roce 2004 britské turné na rozloučenou, které bylo překvapivě vyprodané. Úspěch byl tak veliký, že kapela vydala živák a rozhodla se neukončit svoji činnost a pokračovat. V roce 2006 dokonce vychází nová řadovka s názvem Zalvation, kterou následovalo i stejnojmenné DVD. Kapela také předskakuje Def Leppard a Cheap Trick.

V současné době se připravuje vydání dalšího koncertního DVD.

1 komentář: