čtvrtek 5. listopadu 2009

Slade - biografie


Čtveřice určující osudy kapely Slade se poprvé setkala v plném složení v kapele N'Betweens léta páně 1966. A o koho šlo? Sestava byla následující: Noddy Holder (zpěv, kytara), Dave Hill (kytara), Jim Lea (basa a spousta jiných nástrojů), Don Powell (bicí). Pánové sice hráli coververze, ale kapela si získávala popularitu častým koncertováním i když za celou svoji existenci vydala jen jeden neúspěšný. Ke konci 60.let tak dochází k přejmenování kapely na Ambrose Slade a spolupráce s manažerem Chas Chandlerem, který od názvu kapela odsekl slůvko Ambrose. Podobně se stalo i s vlasy muzikantů, protože přijali novou - skinheadskou - image. Kapela v té době vydává dvě desky Beginnigs a Play It Loud, které více než vlastní materiál tvoří covery a kýžený úspěch nepřináší. Kapela také z důvodů spojování skinheadů s hooligans opouští tuto image.

V roce 1971 se Británií začíná šířit glam-rocková mánie a Slade pochopí, že tady je jejich příležitost. Rázem se orientují na vlastní tvorbu i když paradoxně první úspěch zaznamenají s coververzí hitu Little Richarda Get Down and With It a svůj šatník obohacují o co nejvíce blýskavých a šílených hadrů. V různých ujetých kostýmech se vyžíval obzvlášť kytarista Dave Hill. Stroj na hity jménem Slade se rozjíždí na plné obrátky a čtveřice servíruje do britské hitparády jednu šlehu za druhou a v rámci zdůrazňování svého dělnického původu komolí názvy svých hitů do gramatických patvarů viz: Coz I Luv You, Mama Weer All Crazee Now, Cum On Feel The Noize atd. Slade vydávají i úspěšné desky, ale nedaří se jim prosadit na americký trh, stejně jako jiným glam-rockovým hvězdám. V roce 1974 kapela natáčí svůj film s názvem The Flame z jehož soundtracku pochází další skvělá pecka Far Far Away.

S koncem glam-rocku se i hity Slade začaly pomalu stahovat z hitparád a s příchodem punku to s nimi vypadal prabídně. Kapela přesto neustále koncertovala a vydávala relativně solidní desky. Jenomže s rokem 1980 přišel nečekaný zlom.

Slade dostali nabídku zaskakovat za Ozzy Osbourna na Reading Festivalu a i přes počáteční neochotu Hilla, který byl znechucený z posledních let neúspěchů, kapela vystoupila a publikum je nadšeně přivítalo. Zdálo se, že jakoby si posluchači na Slade vzpomněli a Slade slavili comeback ačkoli svůj styl téměř nezměnili. Deska Till Deaf Do Us Part a singly Lock Up Your Daughters a We'll Bring the House Down znamenaly, že Slade jsou zpět a docela při síle. Mezitím v USA pop-metalová banda Quiet Riot zpopularizovala hit Slade Cum On Feel the Noize a díky singlům Run Runaway a My Oh My se do americké hitparády podívali i Slade. Ale opět kapela záhy ztratila dech a i přes vydávání dalších desek se opět postupně vytrácela z žebříčků a z pódií a v roce 1988 ukončila kapela svoji činnost.

K reunionu došlo pouze krátce a to při nahrávání singlu Radio Wall of Sound a v roce 1991 a Noddy Holder a Jim Lea poté ukončili svoji kariéru. Naopak Dave Hill a Don Powell utvořili nové uskupení s názvem Slade II a vydávají další desky a koncertují co to dá. V roce 1998 začali vystupovat po tradičním názvem Slade.

Slade patří mezi komerčně nejúspěšnější britské kapely první poloviny 70. let, kdy byla zářivým reprezentantem glam-rocku a glitteru. Mnohé jejich skladby jsou dodnes velice populární a obzvlášť vánoční singl Merry Xmas Everybody koluje v éteru rok co rok. Slade také svým úderným pojetím hudby ovlivnili další generace muzikantů a k jejich odkazu se hlásí takové kapely jako jsou např. Oasis, Cheap Trick, Kiss a jiné.

Složení:

Noddy Holder (1966-93) – zpěv, kytara
Dave Hill (1966-93) – kytara
Jim Lea (1966-93) – basa
Don Powell (1966-93) – bicí

Diskografie:

1987 You Boyz Make Big Noize
1985 Crackers
1985 Rogues Gallery
1984 Keep Your Hands Off My Power Supply
1983 The Amazing Kamikaze Syndrome
1982 Slade on Stage
1981 Slade Smashes
1981 Till Deaf Do Us Part
1981 We'll Bring the House Down
1979 Return to Base
1978 Slade Alive, Vol. 2
1977 Whatever Happened to Slade?
1976 Nobody's Fools
1974 Slade in Flame
1974 Old New Borrowed and Blue
1973 Sladest
1972 Slayed?
1972 Slade Alive!
1970 Play It Loud
1969 Beginnings


Žádné komentáře:

Okomentovat