středa 4. listopadu 2009

Peter Laughner - biografie


Peter Laughner byl jednou z nejdůležitějších postav clevelandské proto-punkové scény. Byl členem mnoha místních kapel, ovšem nesmrtelnost si zajistil působením ve skupině Rocket From the Tombs a nástupnické bandě Pere Ubu.

Jako kytarista a skladatel byl Laughner ovlivněn především Lou Reedem, ale svůj vliv v jeho tvorbě zanechali i bluesman Robert Johnson a folkař Woody Guthrie. Laughnerova tvorba tak tvořila pozoruhodnou syntézu proto-punku, blues a folku.

Laughnerovi však nebyl nadělen dlouhý život. Svérázný punkový písničkář zemřel 22.6.1977 na akutní zánět slinivky v důsledku nadměrného užívání alkoholu a drog.

Peter Laughner však zanechal relativně rozsáhlou pozůstalost obsahující různé demo nahrávky nahrané jak ve zkušebně, tak i u něj doma. Tento materiál koluje mezi fanoušky povětšinou ve formě pirátských nahrávek, ovšem o reprezentativní vydání Laughnerovy pozůstalosti se pokusila společnost Tim/Kerr v roce 1995, kdy vyšla kompilace Take the Guitar Player for a Ride. Deska obsahovala různorodý materiál, včetně některých demo popř. živých záznamů skladeb hraných s Rocket from the Tombs.

Na kompletní vydání Laughnerova odkazu se však stále ještě čeká. Doufejme, že se brzy dočkáme.

9/2007

Žádné komentáře:

Okomentovat