středa 4. listopadu 2009

Gary Glitter - biografie

P. F. Gadd (narozen 8.5.1944 v Banbury v Anglii) sice zažil vrchol své kariéry v 70. letech, ale pod pseudonymem Paul Raven se pohyboval jako účinkující po anglických klubech už na konci 50. let. V roce 1960 mu dokonce Decca vydala první singl Alone In the Night. O originalitě tvorby v pozitivním slova smyslu se ale mluvit nedalo ,a tak se úspěch jaksi nedostavil. Došlo tedy k obligátní změně manažera a produkce se neujal nikdo jiný než George Martin (ano, pozdější producent Beatles). Žel i jím produkované singly si vedly prachmizerně. Paul tedy zamířil do britské televize, kde vystupoval v populární pořadu Ready, Steady, Go! a setkání s Mikem Leanderem znamenalo připojení se k jeho skupině. Psal se rok 1965.

Kapela se sice záhy rozpadla, ale Paul z jejích trosek vybudoval sestavu novou s názvem Boston International. A mohl konečně začít mohutně koncertovat nejen v Anglii, ale i v Německu. Podle hesla „Kdo si počká, ten si počká“ se ale na pulty dostala jeho produkce až v roce 1970. Nebyl to sice žádný blockbuster, ale Paul si evidentně ujasnil, co a jak chce hrát.

V roce 1971 započal glam-rock své vítězné tažení Británií a s novým stylem se Paul dokázal zcela ztotožnit. Rázem se přejmenoval na Garyho Glittera a vydal svůj snad nejslavnější singl: Rock and Roll (Part II). Tento původně 15 minutový jam, finálně rozdělený na dvě části, byl velice úspěšný a obzvlášť druhá, instrumentální pasáž, kterou kořenilo pouze davové Hey!!!! se pohodlně zabydlela v hitparádách. Rock and Roll (part II) patří také mezi ty klasické stadiónové skladby, které se tradičně hrají při sportovních utkáních.

V následujících letech pokračovalo úspěšné tažení glam-rocku Británií, Glitter vydával jeden hit za druhým a koncentroval se především na singlovou produkcí. Z těch nejznámnějších zmiňme především hitovku I’m the Leader of the Gang (I am), která je opět v hojné míře hraná na stadionech a jistě ji mnoho fandů hledá pod stěžejním textem „Come On, Come On“.

Gary vydal i několik desek, ale daleko úspěšnější, co se prodejnosti týče, byly kompilace jeho singlových úspěchů.

S koncem glam-rocku začala skomírat i hvězda Gliterova a s neúspěchem se dostavila i populární kombinace alkoholu a pokusu o sebevraždu.

Jenomže začátek 80. let znamenal Glitterův comeback. Našlo se totiž několik osobností, které ocenili Glitterův přínos hudbě a to především jako předchůdce punku. Gary se opět začal objevovat v televizi a do hitparád dokonce dorazil remix jeho skladeb včetně dvou singlů. Jeho skladeb se také chopila poměrně známá Joan Jett a Gary se objevil dokonce v duetu s kapelou Girlschol. Spáchám byl cover jeho hitovky I’m the Leader of the Gang I am.

Už se zdálo, že Gary má vyhráno a status celebrity mu vydrží i do nového milénia, protože i 90. léta se nesla v zajetí úspěchů. Jeho song Hello, Hello, I’m Back Again si půjčili Oasis a zahrál si dokonce roli Kmotra ve filmové verzi rockové opery Quadrophonia od The Who. Jenomže v roce 1997 byl Gary Glitter zatčen.

Garymu se k jeho smůle rozbil počítač. Tato banální věc by snad neměla žádné důsledky, kdyby však všeteční opraváři nenašli na Garyho disku fotky dětské pornografie. Vypukla sice diskuze o zásahu do soukromí a že technici neměli co zkoumat, jaká data má na disku, ale neměnilo to nic na faktu, že byl Glitter zatčen a na dva měsíce uvězněn. Gary byl v Anglii veden jako tzv. „sex offender“, a tak odcestoval na Kubu, odkud byl následně vyhoštěn. Následovala cesta do Kambodže se stejným výsledkem. Gary sice v této době vydával další desky, ale jeho život byl naprosto pohlcen soudními tahanicemi. Došlo i na petici k jeho uvěznění a Gary se tak uchyluje do Vietnamu. Ovšem i zde byl v roce 2005 zatčen a obviněn ze sexuálních deliktů s nezletilými, což potvrdilo 6 dívek. Nad někdejší britskou supershvězdou vyselo i nebezpečí trestu smrti. Odškodnění rodinám ale zapůsobilo a Gary byl nakonec odsouzen v roce 2006 jen na 3 roky vězení.

Garyho kriminalita se negativně podepsala také na používání jeho skladeb, kdy některé americké kluby přestaly hrát jeho songy na stadionech. Jejich oblíbenost je však natolik vysoká, že „Come On, Come On!!“ uslyšíme na stadionech ještě častokrát.

Diskografie:

1989 Gary Glitter's Gangshow: The Gang, The Band, The Leader
1985 Alive & Kicking
1984 Boys Will Be Boys
1980 Leader
1978 Silver Star
1974 Remember Me This Way
1973 Touch Me
1972 Glitter

Žádné komentáře:

Okomentovat