pondělí 30. listopadu 2009

Simon and Garunkel – Sounds of Silence (1966)


Těžko odhadnout, co by se stalo s duem Paul Simon a Art Garfunkel nebýt producenta Toma Wilsona, který obohatil skladbu Sound of Silence z jejich nepříliš úspěšného debutu Wednesday, 3 AM o elektrickou kytaru a bicí a takto nově naaranžovaná skladba vyletěla vzhůru v hitparádách a přinesla folkovému duu velkou popularitu a publicitu. Jenomže elektrifikovaná verze „Zvuku ticha“ vyšla zatím jen na singlu a jak to tak hudební průmyslu bývá, tak byl od nahrávací společnosti vyvíjen tlak na plnohodnotnou desku. Simon a Garfunkel tak naběhli honem rychle do studia, aby co nejrychleji spáchali novou desku, a tak v lednu roku 1966 spatřila světlo světa druhá, pouhopouhých 29 minut dlouhá deska s názvem Sounds of Silence. Tolik k historii, přejděme k hudbě.

Skladby na této desce můžeme rozdělit do několika kategorií.

Kategorie 1. – Rockovější skladby
Desku otvírá jeden z nejznámějších songů od S&G a to již zmíněný Sounds of Silence, kvůli kterému vlastně celá deska vznikla. Je to pochopitelně jedna z nejlepší věcí, kterou zde můžete najít a její věhlas dokonce sahá tak daleko, že ji můžeme naleznout i v kultovním zpěvníku Já, písnička díl 3. (taková ta modrá). Velice dobrá je i balada Richard Cory, pojednávají o smutném osudu úspěšného podnikatele, která na rozdíl od většiny balad vskutku šlape a je to song, který mám z desky úplně nejraději. Třetí působivou folk-rockovou peckou je I am a Rock o které by recenzent-citlivka napsal, že poodkrývá křehkou podstatu chlapské duše, no a pak by se dobu vykecával o tom, co nám chtěl autor říci. Další z této skupiny dechy a klávesami podložená We’ve Got a Groovy Thing Going, která mi přijde jak od Ray Charlese a to hlavně díky pianu a jí podobná je také Somewhere They Can’t Find, která je obdařena působivými basovými rify. Anji je naopak výborná instrumentálka, kterou jenom doporučím k přehrání klasickým kytaristům a je to jediná skladba na desce, která nebyla složená Simonem.

Kategorie 2. – Filmovější skladby
Do této kategorie mohu zařadit všechny zbylé skladby s jedinou výjimkou. Skladbám většinou dominuje pouze decentní zpěv a akustický kytarový doprovod. Máme tu tedy pohodovější Leaves That Are Green (opět ozvláštněná klávesami) s lehce zapamatovatelným refrénem a vyznačující se nutkavou potřebou posluchače blboučce se usmívat a podupávat si nohou (teda.. snad v tom nejsem sám). Další je křehká, minimalistická Kathy’s song (mimojité nejdelší skladba desky) ideální pro zasnění při večerní posezením nikoli v hospodě na růžku za zvuku hokeje v bedně, ale u krbu za zvuku praskání dřeva a kapek deště bijících o okno. Prostě romantika. Stejného ražení je i nostalgicky znějící April She Will Come. Poslední do této kategorie řadím A Most Peculiar Man, založená na tradičním skvělém souzvuku hlasů hlavních protagonistů desky.

Kategorie 3. – Blessed
Tak skladbu Blessed opravdu netuším kam zařadit. Biblický text, podložený lehce psychedelickým kabátem, tak ve stylu pozdějších Beatles s pozoruhodným a u S&G nezvyklým koncem. No poněkud překvapivý kousek na této desce.

Sounds of Silence je deska dělaná ve spěchu a je to na ní trochu znát a to nemluvím o tom, že je opravdu strašně krátká. Muzika je bezesporu kvalitní, ale poněkud nesourodá. Celkově se tak zdá, že umělci trošičku tápají a neví, jestli se dát cestou tradičního akustického folku a nebo ve stylu Dylana zaměřit své snahy k elektrickým aranžmá. Určitě je tu několik vynikajících skladeb (Sound of Silence, Richard Cory, I am a Rock), několik dobrých, ale průměr taktéž opanoval několik tracků. Co se instrumentální stánky týče, tak kromě instrumentálky Anji nečekejte žádné velké sólové výlety, protože hlavní devizou S&G je zpěv a nejlépe, když zpívají oba dva současně. Tohle jsou prostě hlasy, které se hledaly. Takže komu desku doporučit? Tak třeba fanouškům ranějších 60. let, kteří neholdují Merseybeatu a určitě Vás, kteří prostě nechtěj slyšet nářez, co bourá stěny. Pohodová, jemná muzika s trochou nostalgie… tak asi tak .. .6/10 (fandové folku nechť si přidají bod navíc)

Videoklipy:

Sound of Silence


Richard Cory


I am a Rock


Tracklist:

1.Sound of Silence
2.Leaves That Are Green
3.Blessed
4.Kathy’s Song
5.Somewhere They Can’t Fin dMe
6.Anji
7.Richard Cory
8.A Most Peculiar Man
9.April Come She Will
10.We’ve Got a Groovy Thing Going
11.I am a Rock

Sestava:

Paul Simon – zpěv, kytara
Art Garfunkel - zpěv

Žádné komentáře:

Okomentovat