středa 11. listopadu 2009

Joe Jackson - I'm the Man (1979) - recenze


Po poslechu desky I’m the Man jsem se neubránil pocitu, že v podstatě poslouchá mdruhý disk od debutové Look Sharp!. Podobné skladby, podobný duch desky, podobná aranžmá – hudební posun žádný. Jenomže Jackson nám to servíruje takovým způsobem, že mu to s největší pravděpodobností sežerete i s navijákem.

Titulní I’m the Man je třeba hezkým příkladem jak má vypadat svižná pop-rocková hitovka s chytlavým refrénem. Rychlost s jakou se vám vypaří hlavy je asi stejná jako růst životní úrovně v KLDR. Hodně zajímavýsong je křehká skladba It’s Different for Girls rozebírající problematiku „spolunocležení“ a postoj leckterých dívčin k tématu. Určitě do kolonky hodně dobrá skladba patří i Get That Girl, On Your Radio, Friday a vlastně i všechny ostatní skladby. Prostě těžko vybírat, protože jak je u Joea zvykem, co song, to pozoruhodná skladba.

Joe opět míchá ve své hudbě mnoho žánrů. Takže se dočkáme pop-rocku s výraznými melodiemi, reggae (např. v Geraldine and John ve které se opět Jackson zaobírá vztahy mezi mužem a ženou) a samozřejmě vlivu nové vlny. Opět zde také nenajdete žádnou instrumentální ekvilibristiku, což ale není nějak na škodu a celkovému výrazu desky to nějak neubírá.

K I’m the Man žádnou velkou výtku nemám. Deska působí kompaktně, obsahuje hned několik skladeb s výrazným potenciálem a ačkoli vznikala bezprostředně po předchozí desce, tak výskyt skladeb tvořících vatu je nulový. Na předchozí Look Sharp! zcela nepochybně hudebně navazuje, ale neodvažuju se tady mluvit o nějakém vykrádání. Tedy pokud se vám Joeova první deska líbila, tak věřím, že si hodně oblíbíte i jeho druhý počin. Ten stojí za to a svému předchůdci se hudebně zcela jistě vyrovná. Já ale nedám plný počet z toho důvodu, že přece jenom zde není oproti žádný hudební posun… Ale co? Komu to vadí? Kritika ať si kecá, co chce…. Tak parádní hudbu vám jen tak nějakých jiných 10 skladeb neposkytne. Takže odpověď na otázku ze začátku článku je: deska si v USA zasloužila daleko větší úspěch, takže neváhejte a přesvědčte se jakej že je to Joe Jackson chlap.9/10

Žádné komentáře:

Okomentovat