čtvrtek 5. listopadu 2009

Television - biografie


Když spolu Američané Tom Verlaine a Richard Hell utíkali ze školy, tak zřejmě netušili, že z jejich přátelství a spolupráce vznikne jedna z nejsofistikovanějších punkových kapel historie populární hudby.

V roce 1972 tedy můžeme pozorovat, jak k sobě Verlaine (kytara) & Hell (basa) přibírají bubeníka Billyho Ficcu a společně tvoří uskupení The Neon Boys. O rok později ale přichází do kapely posila v podobě druhého kytaristy Richard Lloyda a s ním i změna názvu na Television.

Kapela se uhnízdila v newyorském klubu CBGB, kde se stali první rockovou kapelou, která tam vystupovala a z klubu, který měl být zaměřen na country, se rychle stalo centrum, kde to hodně čpělo punkem.

Jenomže v roce 1975 se začaly vyhrocovat vztahy v kapele a to především mezi Hellem a Verlainem, jejichž skladby tvořili páteř repertoáru kapely. Verlainovi vadilo, že se Hell na pódiu chová jako šílenec a jeho kousky zastiňují hudbu samotnou a Hell byl nespokojen s upřednostňováním Verlainových skladeb. Spory skončily Hellových odchodem a založením svého projektu The Heartbreakers ve kterém spojil síly s Johnny Thundersem a Jerry Nolanem, kteří téhož roku opustili New York Dolls. Po rozpadu této kapely pokračoval Hell s názvem Richard Hell & The Voidoids.

Na jeho místo v Television nastoupil Fred Smith a ještě v roce 1975 debutovala kapela se singlem Johnny's Litte Jewel, který málem způsobil další odchod, neboť Lloyd s ním vůbec nebyl spokojen a vážně zvažoval odchod. Nakonec si to ale rozmyslel a zůstal.

Regulérní deska s názvem Marquee Moon vplula na trh v roce 1977 a i přes nadšení kritiky se v USA její prodejnost rozhodně nepohybovala v nějakých závratných číslech. Naopak britské publikum desku poslalo na 28. místo hitparády.

Television hudebně čerpali z odkazu kapel konce 60. let (The Stooges, Velvet Underground), ale byli podstatně lepší muzikanti a tudíž instrumentální stránka jejich skladeb byla zcela o něčem jiném. Charakteristickým znakem se stala vynikající souhra kytaristů Verlaina a Lloyda, jejichž party se navzájem prolínaly a proplétaly a určit, co je doprovod a co sólo, bylo často téměř nemožné.

Další televizní počin se v obchodech s deskami objevil v roce 1978 a nesl název Adventure. Deska se sice v Británii dostala na 7. místo albového žebříčku, ale hudebně opustila syrovost debutu a materiál již rozhodně nebyl tak originální. Uvnitř kapely začalo opět docházet k uměleckým třenicím a když se k tomu ještě připojily problémy s drogami u Lloyda, tak bylo jasné, že kapelu čeká rozpad. Stalo se tak ještě roku 1978 a Veralain i Lloyd se vydali na sólové dráhy.

Reuniony se uskutečnily hned dva a první v roce 1992, kdy kapela dokonce vydala eponymní desku, ale po pár koncertech v roce 1993 se opět rozpadla. Podruhé se pánové sešli v roce 2001 a od té doby jezdí po světě a příležitostně si někde zahrají.

Television sice neslavili žádný velký komerční úspěch, ale i kdyby nenatočili nic jiného než svůj debut Marquee Moon, tak se nesmazatelně zapíšou do dějin populární hudby. Právě touto deskou jejich vliv pronikl do punku a new wave a nezanedbatelnou měrou ovlivňují i moderní kytarovou muziku. Television hodně vycházeli z garážových kořenů a je to právě jejich tvorba, která dovedli tuhle syrovou muziku pozvednout a stvořit něco, čemu já říkám, sofistikovaný punk. Vy si tomu říkejte jak chce, ale faktem zůstává, že Television jsou prostě jedinečná kapela, kterou si stojí za to poslechnout.

Složení:

Tom Verlaine (1973-78,1992-93,2001-) - zpěv, kytara, klávesy
Richard Lloyd (1973-78, 1992-93, 2001-) - zpěv, kytara
Fred Smith (1975-78, 1992-93, 2001-) - basa
Billy Ficca (1973-78, 1992-93, 2001-) - bicí

Richard Hell (1973-5) – zpěv, basa

Diskografie:

2003 Live at the Old Waldorf
1992 Television
1982 Blow-Up
1978 Adventure
1977 Marquee Moon

Žádné komentáře:

Okomentovat