úterý 10. listopadu 2009

The Yardbirds - biografie


Kapela The Yardbirds vznikla už v roce 1962, ale do širšího povědomí se dostali až v září roku 1963 kdy jako stálá kapela nahradili v Crawdaddy Club v té době stoupající hvězdu britského rock n rollu Rolling Stones. Družstvo tvořili hráči: Keith Relf (harmonika, zpěv – mimo jiné astmatik a pouze s jednou plící), Tom Topham (lead-kytara), Chris Dreja (rhytm-kytara), Paul Samwell-Smith (basa), Jim McCarty (bicí) a jejich repertoár tvořily především skladby velikánů blues jako byl např. Muddy Waters nebo Howlin‘ Wolf.

Jenomže pánové nebyli zrovna nějací velcí hudebníci, a tak v souvislosti s přesunem do výše zmíněného klubu bylo třeba trochu vylepšit instrumentální práci. A tak to schytal právě Top Topham, který byl už říjnu nahrazen 18iletým mladíčkem, který si říkal Eric Clapton a který byl v bluesových sólech jak ryba ve vodě.

The Yardirds se rychle zdokonalovali a především chemie mezi Claptonovými sóly a bluesovou harmonikou Keith Relfa zaujala producenta Giorgia Gomelského (mimo jiné byl tím, kdo objevil výše zmíněné Rolling Stones). Ten jim zajistil kontakt s nahrávací společností, což vedlo k vydání prvního alba s názvem Five Live Yardbirds, která bylo sice nahráno živě a přineslo živelné blues, ale komerčně zcela propadlo.

Velice zajímavou epizodou byla spolupráce s bluesmanem první kategorie Sonny Boy Williamsonem, který si Yardbirds oblíbil a absolvoval s nimi dokonce turné. Další spolupráci učinila přítrž až jeho nemoc a smrt.
S blues tedy Yardbirds neuspěli, a tak jim byla přihrána popová skladba Grahama Gouldmana (mimo jiné pozdější člen kapely 10cc) s názvem For You Love, která s blues nic společného neměla, ale hit byl na světě. Yardbirds však svým příklonem k popu velmi velmi rozladili Claptona, kterého skladba hnětla natolik, že kapelu opustil a zamířil do doprovodné kapely Johna Mayalla.

Ke spolupráci byl pozván výborný studiový hráč Jimmy Page, který ale nechtěl vyměnit svoje jisté místo ve studiu za kapelu s možnou všelijakou budoucností, a tak jim doporučil svého kámoše, kterým nebyl nikdo jiný než Jeff Beck, s jehož angažmá problém nebyl.

Kapela se rozhodla expandovat i na americký trh, kam šoupla dvě desky s názvy For Your Love a Having a Rape Up (obě 1965) a které kompilovaly starší i novější materiál, ale na regulérní desku si fandové museli počkat až roku 1966.

Deska nesla název The Yardbirds, ale známější je pod názvem Roger the Engineer podle postavičky, která je na jejím obalu (v USA vyšla pozměněna s názvem Over, Under, Sideways Down). Beckův vliv byl nepřeslechnutelný mimo jiné i díky jeho experimentování s kytarovým zvukem a kapela se v konečném důsledku odklonila od popu směrem k undergroundu.

Jenomže krátce po dokončení této desky si Samwell-Smith vzpomněl, že už v kapele fungovat nechce a že chce být producent. No, co se dalo dělat, a tak se opět reorganizovalo. Basy se tedy chopil (a teď se podržte) Jimmy Page. Možná se divíte, co dělal tento geniální kytarista na této pozici… Byl to fakt pouze dočasný, neboť se čekalo až se Dreja přeorientuje z kytary na basu a když se tak stalo, v Yardbirds vedle sebe stáli Beck & Page a na koncertech rozpoutávali doslova kytarové souboje. Z tohoto období pochází i psychedelický sing Happening Ten Years Ago a také nějaký materiál na budoucí Beckova sólová alba.

Jenomže oba výborní kytaristé vedle sebe na jednou pódiu vydrželi jen cca 4 měsíce a jejich vzájemné rozpory a nevraživost vyvrcholila Beckovým odchodo-vyhazovem v říjnu 1966.

Komerční úspěch byl v té době ale už jen hudba minulosti, protože Page pokračoval v experimentátorském stylu Becka a hitparády na nějaké extra kytarové šílení ve stylu hraní smyčcem přeš struny, zvědavé nebyly. Kapela ještě vydala poslední desku, psychedelickou Little Games, která nezaznamenala komerční úspěch a poté se zcela zapletla do kolotoče drogových problémů a hudební schizofrenie, protože společnosti je nutili vydávat popové hity, zatímco koncerty byly plné experimentálních a improvizovaných pasáží.

V lednu roku 1968 vyšel Yardbirds poslední singl, ale kapela se rozpadla z důvodu rozdílného směřování svých členů už na konci roku 1967. Některý materiál ještě vyšel na desce Live Yardbirds! Featuring Jimmy Page, což byla snaha společnosti Epic vydělat na kapele ještě nějaké prachy, ale Page to rychle právní cestou zatrhl, protože neexistovala žádná smlouva, který by dovolovala Epicu něco takového vydat.

Co ale existovalo bylo domluvené turné po Skandinávii. Page to řešil najmutím nových hudebníků, kteří s ním toto turné odehráli stále pod názvem Yardbirds. Page chtěl s nimi dále pokračovat pod hlavičkou Yardbirds, ale právní tahanice s Drejou mu tento název znemožnily používat. Když Vám prozradím, že ti spoluhráči byli Robert Plant, John Paul Jones a John Bonham, tak Vám musí být jasné, že nový název kapely byl Led Zeppelin. Ale to je zcela jiný příběh.

Keith Relf také hudebně pokračoval, a to s uskupením s názvem Armaggedon, ale v roce 1976 umírá, když ho zabije elektrický proud z neuzemněného aparátu v jeho studiu.

McCarty, Samwell-Smith, Dreja, Page a Beck se setkali v krátce fungujícím uskupení Box of Frogs v 80. letech, které mělo spíše revivalový charakter. K znovufungování kapely pod názvem Yardbirds došlo v roce 1992, kdy Dreja a McCarty angažovali zpěváka John Idana a začali znovu koncertovat, což jim vydrželo přes různé změny v sestavách až dodnes.

V roce 1992 byli The Yardbirds uvedeni do Rock and Roll Hall of Fame.

Sestava:

60. léta

Keith Relf (1963-68) – zpěv, harmonika
Chris Dreja (1963-68) - rhytm kytara, basa
Paul Samwell-Smith (1963-66) – basa
Jim McCarty (1963-68) - bicí

Top Topham (1963) – lead kytara
Eric Clapton (1963-65) – lead kytara
Jeff Beck (1965-66) – lead kytara
Jimmy Page (1966-68) – lead kytara, basa

90.léta

John Idan (1994 - ) - lead zpěv, basa
Chris Dreja (1992 - ) – zpěv, kytara
Ben King (2004 - ) lead kytara
Billy Boy Miskimmin (2003 - ) - harmonika, perkuse
Jim McCarty (1992 - ) - zpěv, bicí

Rod Demmick (1992-4) – basa, harmonika
Ray Majors (1994-6) – lead kytara
Laurie Garman (1994-7) – harmonika
Gypie Mayo (1996-2004) – lead guitar
Alan Glen (2001-3) – harmonika, perkuse

Diskografie:

2003 Live! Blueswailing July '64
2003 Birdland
1971 Live Yardbirds Featuring Jimmy Page
1967 Little Games
1967 Blow-Up
1966 Sonny Boy Williamson & the Yardbirds
1966 Roger the Engineer
1966 Over Under Sideways Down
1965 Having a Rave Up
1965 For Your Love
1964 Five Live Yardbirds

Žádné komentáře:

Okomentovat