úterý 10. listopadu 2009

The Beach Boys - 1964 - The Christmas Album


V roce 1964 měli The Beach Boys rozhodně napilno, protože Christamas Album (o kterém si dnes budeme povídat) bylo již jejich čtvrtou deskou, která byla tento rok vydána. Z dnešního pohledu téměř neuvěřitelné. Uvěříme ale klukům, kteří se proslavili songy o serfování a autech, že jsou celý hotový ze stromečku a přerostlého páprdy v červeném kožichu?

Ne, neuvěříme. Respektive já neuvěřím, protože si myslím, že když už někdo vydává desky takhle rychle za sebou, tak by měl mít zřejmě neskutečné množství materiálu (většinu hudebního) a nebo ohromné umělecké pnutí nebo já nevím co. No ale a pak je možnost číslo 2 a to, že milého služebníka múz pěkně dusí vydavatelství, které z něj chce vymlátit peníze co to dá a honem rychle vydává desky, dokud je interpret prodejný a zrovna možnost vánočního alba je zde pozoruhodně lákavá, protože kdo by si nekoupil svůj oblíbený vánoční cajdák zpívaný svým oblíbeným idolem?

Přiznám se, že neznám dobové reálie natáčení této desky, ale neubráním se pocitu, že podbízivost a snaha vydělat prachy z Christmas album přímo sálá. Beach Boys ovšem nesáhli jen k prověřeným vánočním hitů jako je Blue Christmas či White Christmas (ano, jsou to Bílé Vánoce z Já, písničky ..), ale přispěli i svou troškou do mlýna. Jenomže to dělat neměli, protože ačkoli je Brian Wilson nepochybně geniální autor, tak v tomto případě potvrzuje staré dobré přísloví, že i „mistr tesař si někdy utne“. Snad jediná skladba z jeho pera, která stojí za poslech je Little Saint Nick a která má hitové ambice.

Co se týče těch převzatých, tak jsou to takové nevýrazné plevy mezi kterými jako diamantové zrno září Santa Claus is Comin' to Town, která má opravdu výborné aranžmá a je bezesporu nejlepší skladbou na desce.

Celkově vzato Beach Boys nepředvedli nic světoborného a i na průměr musí zaklonit hlavu. Psát o tom, že jsou výborní vokalisté je doufám zbytečné, ale jen z výborného zpěvu dobrou desku neuděláte. Potřebujete totiž nápady a ty na téhle desce setsakramentsky chybí. Jenom kroutím hlavou nad slovy Danny Wilsona, který v závěrečné skladbě tvrdí, že doufá, že si budeme téhle desky cenit stejně jako oni. Mám podezření, že si z fanoušků evidentně dělá prdel. Tuhle desku bych si rozhodně o Vánocích nepustil a vy to taky nedělejte, tedy pokud nejste opravdový fandové kluků z pláže, kteří zdobí umělý stromeček. Už nám tady prostě jen chybí ti falešní sobi. 3/10

Videoklipy:

Little Saint Nick - přehraj

Tracklist:

1 Little Saint Nick
2 The Man With All the Toys
3 Santa's Beard
4 Merry Christmas, Baby
5 Christmas Day
6 Frosty the Snowman
7 We Three Kings of Orient Are
8 Blue Christmas
9 Santa Claus Is Coming to Town
10 White Christmas
11 I'll Be Home for Christmas
12 Auld Lang Syne

Složení:

Brian Wilson
Denny Wilson
Carl Wilson
Mike Love
Al Jardine

Žádné komentáře:

Okomentovat