úterý 10. listopadu 2009

Tori Amos - Little Earthquakes (1992) - recenze


Debutová deska Tori Amos má rozhodně několik znaků, kvůli kterým není těžké jí lehce propadnout.

Za prvé je Tori naprosto fenomenální pianistka a to, že si ve většině skladeb vystačí jen s pianem a nenásilným doprovodem není vůbec na škodu. Nerad bych ale abyste propadli dojmu, že jde o jakousi ospalou záležitost na usnutí. Tori to totiž umí rozbalit do netušených možností a ve své hře kombinuje prvky od klasiky přes jazz až do rocku. Přiznám se, že neznám moc pianistů, kteří by dovedli hrát tak působivě jako ona.

Druhou věcí, která je velkým plusem je její hlas. Máte-li chuť na ironii, vztek, lítost, melancholii nebo radost, tak všeho dostanete dosytosti, protože Tori emoceni ani v nejmenším nešetří. A to je setsakramentsky dobře, protože desky studené jak psí čumák mají rádi snad jen tvůrci reklam na Vodafon. Na mou duši, na psí uši.

Tori je také vynikající skladatelka. Rozhodně kompozice z pera žen patří ve světě hudby k menšině a o to víc potěší fakt, když se někde objeví kvalitní umělkyně, která jen neprodukuje skladby jiných. Tori má ale vynikajících pecek plný klavír a servíruje je nám po celé album. Už začátek s Crucify, pop-rockovou šlehou, která je sice asi nejvíc radio-friendly song z desky, ale na kráse ji to rozhodně neubývá. Další moje favoritka je minimalisitická Silent All the Years a nebo song Precious Things s rockovějším zvukem a lehce psychedelickým nádechem. Za nejlepší skladbu desky považuji Winter – melancholií přetékající piano a skvěle vygradovaný refrén jsou velká plus téhle skladby. Do kategorie ujeté skladby směle zařadíme hopsavou Happy Phantom a určitě je potřeba zmínit bluesem načuchlou Leather. K hodně drsným skladbám patří Me and a Gun, která vychází ze skutečné události, kdy byla Tori znásilněna ve svém autě. Působivost textu umocňuje i provedení bez použití jediného hudebního nástroje, pouze zpěv.

Posledním zmíněným plusem jsou texty, kde rozhodněte nenajdete repliky duchaplné asi jako stádo ovcí. Tori se nebojí prezentovat svoji duši a zaobírá se hlavně svými zážitky, postoji atd. U málokterého umělce můžeme sledovat takhle velkou otevřenost.

Deska Little Earthquakes na mě udělala velký dojem a i především díky ní jsem byl ochoten vypláznout na své poměry hříšných 800 za Amosin koncert v Praze. Skvělá kombinace klavírní virtuozity a písničkářského talentu by neměla ujít fanouškům alternativního pop-rocku a klavírních exhibicionistů. Takže pokud jste fandové Toma Waitse, Eltona Johna, Nick Cave, Sinead O'Connor a jiných, tak rozhodně neváhejte a tuhle desku si sežeňte. Bravurní debut.

Sestava:

Tori Amos – zpěv, klávesy, piano

Steve Caton – kytara, basa
Eric Rosse – bicí, perkuse, klávesy
John Chamberlain - mandolína
Paulinho Da Costa – perkuse
Stuart Gordon – housle
Ed Greene – bicí
Chris Hughes - bicí
Will McGregor – basa
Nuccio Carlo – basa, bicí
David Rhodes - kytara
William McGregory - hoboj
Jeff Scott – basa, kytara
Matthew Seligman - basa

Žádné komentáře:

Okomentovat